IMG_2811

STORT ENGASJEMENT: «Påske i parken» var et av mange godt besøkte arrangementer Litteraturgarasjen gjennomførte i året som har gått. Fornøyde folk er Per Erik Buchanan Andersen og Astrid Borchgrevink Lund.

Nesten fire tusen besøkende, to litteraturfestivaler, litteraturpris, folkedebatter og 23 arrangementer ligger i julesekken når Litteraturgarasjen teller opp året som har gått.

Litteratur- og kulturformidling er som oftest veldig fint å holde på med. Og Litteraturgarasjen er noe det gøyeste og lureste vi har startet. I seks år har vi holdt på nå, og i 2017 har Påske i parken, Folkemeninga og Døden på Høyers vært noen av våre personlige høydepunkter. I tillegg til å dele ut Bjørg Vik-prisen til Frode Grytten, og å være med på å kåre Porsgrunnspoeten for første gang. Det ble fotograf Kai Hansen. Debutkonserten til Waits og våre viser under Porsgrunn litteraturfestival – Bjørg Vik-dagene kommer vi heller ikke til å glemme.

Åtte hundre i Brekkeparken
Litteraturgarasjen ble bedt om å skrive et påskemysterium for små og store av Telemark Museum. «Gjenferdet i Brekkeparken – mysteriet med den grå dame» ble en flott opplevelse en vårdag i april. Med seks forskjellige teatertablåer i Brekkeparken løp store og små detektiver rundt for å finne ut hvem som tok livet av den vakre Alma. Over åtte hundre besøkte parken, leste og løste gåter. Morderen er en kjent person, og avsløringene om den grå dame vil med stor sannsynlighet forandre verdenshistorien.

(saken fortsetter under videoen)

 

Folkemeninga engasjerer Grenlandsfolk
Byutvikling, bygging av ny kirke og teater- og kulturhus har vært temaene for de tre første rundene i debattserien Folkemeninga. Prosjektet har vært et samarbeid mellom Litteraturgarasjen, Ælvespeilet og Fritt Ord. I tillegg til dyktige og meningsbærende paneldebattanter, har «kommentarfeltet» på scenen blitt brukt av over femti engasjerte Porsgrunnsfolk. Til tider var det kø langt oppover i trappa for å komme til orde i storstua på Ælvespeilet. Petter Øygarden var i knallform da han mente minst tjue prosent av Porsgrunns befolkning burde bo i sentrum. Dette syntes Erik Enger var noe sprøyt, mens Lars Vik mente at da burde man prøve å få plass til leiligheter på land, og ikke ute i elva. Åsmund Beier Fangen knyttet neven mot bygging av ny kirke, og Lena Barth Aarstad skulle gjerne hatt sitt eget kulturhus å vise sine forestillinger i.

Blå fredager i Ælvespeilet
Blåfredager med Mads Vinding og Darling West var noen av vintersesongens høydepunkter. Og jammen spilte Stig Ulv gitar mens Per Erik leste sin egne tekst, Bambleindianer. Alle artister gjennom fire sesonger har blitt intervjuet på scenen av Astrid. Tilbakemeldingene fra publikum, band og artister har vært veldig fine, og forteller om lune kvelder ved elva.

IMG_7916

LUNE KVELDER: Astrid Borchgrevink Lund intervjuer Mads Vinding og Margrete Grarup under Blåfredag i Ælvespeilet. Foto: Kai Hansen.

Døden på Høyers
Krimfestivalen i Skien har blitt et snedig fenomen. Gjennom facebook-siden Døden på Høyers har det blitt fullt hus og ventelister for å få forfattere til middag på Thon Hotel Høyers. I den fjerde utgaven av festivalen var det Tom Egeland, Hans Olav Lahlum, Jørn Lier Horst, Øystein Wiik, Aslak Nore og Merete Junker som sto på menyen.  Publikum var så fornøyd med forfattersamtaler og opplegg at bokhandelen som var til stede gikk tom for flere av bøkene.

23632316_10154907061966356_7933415829658951292_o

HARDBARKA GJENG: (f.v.) Jørn Lier Horst, Hans Olav Lahlum, Merete Junker, Tom Egeland, Aslak Nore, Per Erik Buchanan Andersen og Astrid Borchgrevink Lund. Foto Per-Åge Eriksen.

Joda, 2017 ble fint det. To boklanseringer har vi hatt, Fredrik Brattberg og Anne Lognviks flotte «Bunadsdronninga» og Ågot Noss. Takk til alle samarbeidspartnere. Det har vært givende og inspirerende for oss å jobbe med dere. Håper du som publikum hadde en fin opplevelse der vi møttes. Ukentlig har vi redaksjonelle saker, anmeldelser, omtaler og intervjuer på litteraturgarasjen.no, og vi har noen spreke ting på lager for det nye året. Det kommer vi tilbake til temmelig snart. Følg oss gjerne på facebook og insta, og vil du støtte Litteraturgarasjen kan du lese om det her.

God førjulstid fra
Astrid & Per Erik