23632316_10154907061966356_7933415829658951292_o

HARDBARKA GJENG: (f.v.) Jørn Lier Horst, Hans Olav Lahlum, Merete Junker, Tom Egeland, Aslak Nore, Per Erik Buchanan Andersen og Astrid Borchgrevink Lund. Foto Per-Åge Eriksen.

Seks av landets fremste krimforfattere var i storform på Høyers i Skien torsdag 16. november. Publikum fikk presentert fagkunnskap, anekdoter og personlige historier som vil sitte lenge i.

Tekst: P. E. Andersen. Alle foto Per-Åge Eriksen.

Det var fullbooket og ventelister en måned før årets utgave av Døden på Høyers gikk av stabelen. Skiensfolk hadde tatt på finkjoler og stillett, og fylte bordene under lysekronene i restaurant Madame Blom. Middag og seks forfattere sto på menyen.

(saken fortsetter under bildegalleriet.)

For fjerde gang arrangerte vi i Litteraturgarasjen arrangerer krimfestival i Skien, og det er gøy å kunne tilby publikum en helaften med spenning og overraskelser. Bakgrunnen for å arrangementet er Stein Riverton alias Sven Elvestads dødsfall på hotellet i 1934.

Det var et stort spenn i fortellergrep mellom de forskjellige forfatterne, og nettopp variasjonen fra realistiske, historiske og filosofiske romaner til ren underholdning, var det som ga kvelden et magisk preg. Fenomenet Hans Olav Lahlum holdt et legendarisk show, Aslak Nore, Tom Egeland og Jørn Lier Horst briljerte med fag- og bakgrunnskunnskap, og Merete Junker og Øystein Wiik viste hvorfor de er noen av høstens mest populære forfattere. Etter Lahlums besøk på scenen, måtte det legges inn en ekstra pause for å roe latterkulene hos publikum. Og under middagen smalt Wiik også til med et overraskende ekstranummer, da han fremførte «Miss Otis regrets» fra scenen.

Den lokale Norli-forhandleren solgte bordet rent for flere av titlene, men det som gjorde kvelden mørk, stormfull og spesiell for publikum, var forfatternes formidling av egne tanker, historier og meninger.