peter lukas

PORSGRUNN FØR OG NÅ: Takket være den store bildebasen til Telemark Museum og det tette samarbeidet med fotograf Peter Lukas, er fotoboka «Forandring Porsgrunn» endelig klar. Boka «Forandring Skien er allerede gitt ut.

 

Alt var ikke nødvendigvis bedre den gang verden var i svart/hvitt. Vel og merke på film. Peter Lukas har funnet frem en rekke gamle porsgrunnsbilder og fotografert nøyaktig fra samme sted og vinkel, vær og føre. Forskjellene er ofte store og overraskende. Og både hyggelige og litt vemodige.

 

Boka «Forandring Porsgrunn» ble nylig lansert på Porsgrunnsmuseene. Den viser 100 til 150 år gamle fotografier fra Porsgrunnsbua, Porsgrunnds Porslænsfabrik med og uten leiligheter på toppen, utsikten mot elva og rådhuset fotografert fra Moldhaugen og Porsgrunds Bad/Folkebadet. Boka inneholder også Østre Porsgrunn kirke og den øde branntomta, jernbanestasjonen, Storgata ved Osebakken, Rådhusplassen, Meieritorget, Bjørntvedt og mye, mye mer. Bildene viser folk som spaserer i side kjoler, en ungjente med hatt, gutter på kjerrer i sølete gater mot dagens asfalterte gater, selvlysende pizzareklame, trafikkskilt, biler og salgsplakater.

Omskolering
Peter Lukas har gjort det mange ganger før. Den tidligere dykkeren som ble syk og omskolerte seg, ble fotograf på heltid. Nå har han laget 22 slike bøker – fra Porsgrunn, Skien. Risør, Grimstad, Kristiansand og Bergen til Østerrike og New Zealand.
-Det handler mye om nøyaktighet og tålmodighet. Bildene må bli tatt i riktig posisjon slik fotografen engang stod. Det kan by på utfordringer, spesielt hvis et bilde er tatt fra et vindu og huset ikke lenger finnes.

Tom kirketomt
-Da utsikten fra kirketårnet i Porsgrunn skulle fotograferes for å stemme med et gammelt bilde, fikk jeg god hjelp fra stigebilen på Porsgrunn brannstasjon. Og tålmodig må man være. Er det overskyet den høstdagen det gamle bildet ble tatt, sier det seg selv at sola ikke kan skinne fra klar himmel, forklarer Lukas som betror at han alltid kun tar ett bilde av motivet. Det får briste eller bære.
Opplaget på bøkene er små, bare noen hundre.
– Jeg trykker alltid kun ett opplag og ferdig med det. Liker å bli ferdig med et prosjekt for så å gå på videre til nye prosjekter, andre byer.

Kan boltre seg i bilder
Både bøkene fra Porsgrunn og Skien har kommet i stand godt hjulpet av Telemark Museums rikholdige billedmateriale.
– Museet har en base på 2,5 millioner bilder, noe som er en av landets største, forteller museumsdirektør Jorunn Sem Fure. Også fotoarkivar ved museet, Trond Lundberg, har gjort en stor jobb for at boka har blitt en realitet.
-Det er mye jobb for å finne frem til de bildene som passer best. Peter Lukas og jeg samarbeider godt, så dette har vært et veldig fint og spennende prosjekt, forteller Lundberg til Litteraturgarasjen.

Tekst/foto: Astrid Borchgrevink Lund

bybakken

FORANDRING: Bybakken på Vessia.