Kategorier
Krim Nyheter Uncategorized

Ny krim fra Merete Junker: – Kunne ikke skrevet “Vannmannen” uten elva

merete junker mai 2017
KLAR FOR LANSERING: Krimforfatter Merete Junkers nye roman, «Vannmannen» blir lansert i Porsgrunn 14. september.

 

-Det skjer noe mystisk ved elva og dermed går startskuddet for Merete Junkers 5. krimroman.  Også i denne boka blir det bykrim og mange lesere vil kjenne seg igjen både i Porsgrunn og Grenland.

 

-Selve tittelen «Vannmannen» er mangetydig, men jeg hadde ikke klart å skive denne uten å bo ved elva, forklarer Junker som har adresse i Porsgrunn med elva som nærmeste nabo. For det er nemlig ved elva en morgen at noe mystisk skjer, og dermed er spenningen lagt. Og det er naturlig nok ved elva Litteraturgarasjen treffer på Junker som nettopp har kommet fra møte med forlaget. Sammen med Gyldendal planlegger hun lansering og markedsføring – og ikke minst hvordan omslaget blir seende ut.
-Jeg hadde noen ideer samtidig som forlaget har fått boltre seg. Jeg er veldig fornøyd med resultatet, sier Junker og er et eneste stort smil når hun forteller om boka og viser et bilde av coveret på mobilen. Riktignok handler romanen om krim og etterforskning, men forfatteren er ikke av den lettskremte typen.

Starter ny serie
Romanen blir lansert på Ælvespeilet i Porsgrunn 14. september. De som ventet seg en ny krimroman med Mette Minde som frontfigur blir muligens skuffet, for Merete Junker har skapt nye hovedpersoner. Dette er faktisk starten på en helt ny serie med etterforsker Eline Torp, samboer Sigmund Boye og schæferhunden Freddy.
-Hvorfor droppet du Mette Minde som har vært gjennomgangsfigur i dine tidligere bøker?
– Jeg hadde sånn lyst til å skape nye karakterer, så jeg skapte Eline. En dyktig, ambisiøs politietterforsker. Hun flytter med samboeren fra en leilighet på Grønland i Oslo og kjøper seg et funkishus på Bjørntvedt i Porsgrunn. Samboeren Sigmund som jobber for et nordisk tidsskrift, tar sluttpakke for å jobbe med et bokprosjekt. Og i byen skjer det mange hendelser som gjør boka veldig spennende, betror Junker uten å ville røpe for mye.

Generøse forfattere
Merete Junker er godt etablert som forfatter siden debuten med «Jenta med ballongen» i 2008. For denne ble hun i 2009 tildelt Maurits Hansen-prisen – Nytt Blod – for beste norske krimdebut. På tross av svært mange utgivelser både av norske og utenlandske forfatter her til lands, mener hun det ikke er for mye krim, verken i butikkhyllene eller på nett.
-Med så mange krimforfattere og med Jo Nesbø, Unni Lindell og Jørn Lier Horst øverst på statistikken – blir det mye misunnelse?
-Jeg oppfatter at forfatterne er generøse med hverandre. Og vi kvinner støtter hverandre litt ekstra. Vi har et øye for hverandre.

-Meretes anbefalinger
Hvordan har «Vannmannen» vært å skrive?
-Det har gått tre år og det tar lang tid å tenke ut spennende historier og plott. Det er en mental prosess samtidig som jeg er opptatt av å bruke hele byen. Da må det gjøres en del Research. I tillegg satt jeg i juryen til Rivertonprisen og så har familien flyttet fra Skien til Porsgrunn. Sånt tar jo litt tid. Men nå er fokuset på lansering av både bok og lydbok. Det gleder jeg veldig til.
-Hvilken bok vil du anbefale Litteraturgarasjens lesere i sommer?
-Jeg har mange anbefalinger. Kim Leines «De søvnløse» og Ane Riels «Harpiks» som vant den nordiske prisen «Glassnøkkelen. Og ikke minst Linda Skomakerstuen med «Uten vesentlige feil og mangler». Den er supergod!

Merete Junker:
Venuspassasjen. Kriminalroman 2014
Pumasommer
. Kriminalroman 2012
Tvillingen. Kriminalroman 2010
Jenta med ballongen. Kriminalroman 2008

Tekst og foto: Astrid Borchgrevink Lund

 

 

Ett svar på “Ny krim fra Merete Junker: – Kunne ikke skrevet “Vannmannen” uten elva”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..