Kategorier
Folk som gjør en forskjell Nyheter

Kulturlivets lagkaptein

MANGE BALLER I LUFTA: Porsgrunns nye kultursjef vil spille på lag med idrett og kultur.

Den hallen vokste jeg opp i, så der kjenner jeg hver krok – også lukta av svette i garderoben. Med ny, topp moderne dobbelthall i Porsgrunn får vi kanskje en utøver eller et lag på toppnivå igjen. Det blir gøy!

Tekst og foto: Per Erik Buchanan Andersen/Astrid Borchgrevink Lund

Porsgrunns nye kultursjef, Mariann Eriksen, er energisk og smilende når hun viser Litteraturgarasjen tegninger over det prestisjefylte byggeprosjektet som straks skal igangsettes. Og det er noe friskt og ærlig over dama som nå er sjef for idrett, bibliotek, kino og kulturhus i byen. Håndballjenta og administratoren kjenner Porsgrunn fra innsiden. Det tror hun er en fordel når hun skal forvalte kulturen.


– Det er alltid lurt å få utenfrablikk på store prosesser, men det er også greit å kjenne byens nære historie. Det gjør kanskje at folk jeg møter er mer åpne. Vi spiller på samme lag. At jeg kommer herfra prøver jeg å bruke positivt.


Idrettsanlegg i toppklasse
Og det er store prosesser i gang for den nye kultursjefen. Ny idrettshall på Kjølnes til en kvart milliard blir et signalprosjekt for Porsgrunn og skal stå ferdig våren 2019.


-I forhold til byens størrelse kommer vi til å få et av de beste og mest avanserte anleggene i landet. En flott svømmehall og idrettsarena. Garderobene i den gamle Porsgrunnshallen skal oppgraderes også. 

-Det er på tide, ler Mariann. Drømmen er at vi får en lag helt på toppnivå igjen. Det tror jeg på.


Hjerte for lagånd
Det merkes at det er lagspill-blod i Marianns årer, og hjertet banker ekstra for håndballen. Hun er fortsatt tilknyttet Urædd og trener for aldersbestemte lag, men lar kultursjefjobben bestemme omfanget av verv fremover.


-Jeg var ingen utpreget lagkaptein da jeg spilte aktivt, men lagfølelsen og samspillet preger nok meg både som leder og privatperson. Å spille sammen på et lag, enten det er håndball eller i korps gir en egen felles mestringsfølelse. Den liker jeg. Selv om jeg har bakgrunn fra idretten, heier jeg vel så mye på kinoen og biblioteket.


-Jeg hadde en super jobb i NAV-ledelsen, og hadde ingen planer om å bytte drakt, men da stillingen som kultursjef ble utlyst, var det noe ekstra som traff. Ikke som taktisk karrieregrep, dette fikk jeg bare veldig lyst til å være med på. Prosessen gikk raskt, og etter noen måneder i stillingen føler jeg at jeg absolutt spiller på et lag som passer for meg. Jeg liker det offentlige arbeidsfeltet. Organisasjoner som er avhengige av omverdenen for å utvikle seg. NAV var helt topp, men det er et alvorlig arbeid hvor kjernefokuset hele tiden er å hjelpe folk i vanskelige perioder, sørge for at de har jobb.


Som kultursjef føler jeg at hovedpremisset er litt i andre enden av skalaen. Kultur og idrett er på plussiden i livene våre, symboliserer noe positivt, fritidsaktiviteter, overskudd og opplevelser. Slikt er avgjørende viktig i lokalsamfunnet. Det skaper tilhørighet og fellesfølelse.

GLAD I MUSIKK: Prince er kul. Gi meg noe å danse til, så er jeg med.


Imponert av Blåfredag
Smakebiter av  Porsgrunnskulturen får hun også på  andre arenaer enn i idrettshallen. Det var en begeistret Mariann vi møtte på jazzkonsert i Ælvespeilets foaje for noen uker siden på sesongens siste Blåfredag.


-Dette var jo et fantastisk bra konsept. Ikke min musikk i utgangspunktet, og fredagsunderholdning konkurrerer jo med taco og tv, men dette var jo helt topp, uttalte hun etter å ha hørt Mads Vinding, Margrete Grarup og Carsten Dahl.


Abba er bra
Når vi spør om lesevaner og andre kulturopplevelser smiler hun på sjefskontoret i Storgata. 

-Jeg er lett å glede. leser gjerne en god krim og er glad i musikk. Gi meg noe jeg kan danse etter så er jeg med, Abba og Prince er bra. Men detaljkunnskap om hver enkelt forfatter eller band har jeg ikke, andre er bedre enn meg der.


Positiv og lyttende
Sammen med kultursjefens blide ytre merkes handlekraft og ambisjon.


-Joda, jeg kan være tydelig. Det er viktig å ha framdrift. Jeg er jo satt til å forvalte et ansvar. Vi må levere vi også. Av venner får jeg ofte høre at jeg er for positiv. Kom igjen, nå er det bare litt igjen, dette får vi til, sier jeg på tur når de andre helst vil ta en pause. Som ledelsesfilosofi tror jeg man kommer langt med positivt og lyttende engasjement. Det tror jeg også er nyttig når vanskelige saker kommer på bordet. Hittil har jeg bare gode erfaringer. Det er veldig dyktige folk i kulturavdelingen i Porsgrunn kommune. Jeg har lært mye. Mange som brenner for jobben sin. Nå har jeg havnet her, og nå ønsker jeg bare å gjøre en best mulig jobb for de som bor i Porsgrunn.


Kulturhus og idrettshall – trenger begge deler
Hva er reaksjonen fra andre deler av kulturlivet i Porsgrunn på deg som ny sjef? De som ikke driver med idrett.


-Positivt avventende, sier Mariann Eriksen og ler. 

-Kanskje følte noen det ble vel mye penger og fokus på kulturhuset da det ble bygd for noen år siden, og motsatt synes kanskje andre det nå går mye til idrettshall, men vi trenger begge deler. Det behøver ikke ligge noen konflikt i det. Det tar tid å drive utvikling, så jeg satser på å bli her en stund. Lagspill og samspill vet dere, sier kultursjefen og ønsker både oss og Litteraturgarasjens lesere god påske.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..