Kategorier
Arrangementer lokalkultur Uncategorized

Åffår dør’n ut – fordi vi trur de ær gæernt å snakke sånn

Rolf Theil
Glødær for dialekta: Professor Rolf Theil ær stålt av Porsgrunnsdialekta, men om femti, seksti år ærn borte siern. Ongdommen snakkærn ikke lenger.

Professorn å statsråden jore oss stålte av dialekta vår. Å skuespillærn fikk åss te å le så vi knakk. De blei en knall tårsdaskvell på biblioteket me Rolf Theil, Terje Riis-Johansen og Lena Barth Aarstad.

Tekst: Per Erik Buchanan Andersen. Bilder: Astrid Borchgrevink Lund.

Porsgrunn bibliotek, me Astrid Aase Thorstensen i spissen traff spiker’n på hue når di inviterte te temakveld om grenlandsdialekta. Salen var full. Rektinok mest a di såm fortsatt snakkær lokaldialekt. Di voksne å litt eldre, men språkprofessor Rolf Theils fåredrag på å om Grenlandsdialekt fikk folk te å smile å snakke litt breiære åver kaffin i pævsa. Theil er tydlivis stolt a Porsgrunnsdialekta si, å når mannen har peil på åver femti språk, så blir’e litt lettæra fårr vårs å være litt kry åsså. De ække vulgært eller stykt, sa Theil. De ær sånn vi snakkær. Men den dør ut; ongdåmanne byner først å snakke såm i Oslo, så dialekta bli’ke vidreført. Om femti, seksti år ær’n borte. Åffår de? Fordi vi trur de ær gæernt å snakke som vi jør, sa Theil.

Statråden fra Jeærpensdal’n
Du homrær å blir kansje te å me litt brydd åver å lese dette på en slags skriftdialekt. Syns de er både litt morro og ganske teit, å ganske umuli å lese. Muli de, de er jo de di fleste syns om dialekta vår. At den høres litt jernedø ut. De ærn alså ikke. Porsgrunnsmannen Hans Reynolds skreiv sånn. 

Tidliere statsråd Terje Riis-Johansen poengterte i sitt kåseri at dialekt  er identitet. At det handlær om tilhørihet, å til slutt åsså truverdihet å tørre å snakke som man ær lært opp te. Polkitikern å bonnen fra Jærpensdal’n mente at hans bruk a dialekt på stortinge hadde hjælpt te å ta ne mange debattær te et roliære nivå. Da Sylvia Brustad snakka om fuggel og Riis-Johansen sjæl om fævlær fra talestol’n om fugleinfluensaen, så blei diskusjonen litt mer dempa å ufaljort.

(saken fårtsetter unner bilde)

Lena Barth aarstad
 PIRKÆR I FORDOMMANE. Ruben Kvålseth å Lena Bart Aarstad om værdas-rasisme å grenlandsdialekt.

Lena og fordommane
Ingen klarer å få fram de goe å dålie siene av grenlandsdialekta som skuespiller å komiker Lena Barth Aarstad. Hu er et oppkomme a di sjeldne, klarer å dytte alt a fordommær om grenlandsfolk og språk inn i en hæli blanning. Når Barth Aarstad drar te i et forykans tempo om å være neffor å uttafor både når hu var nerrafor å oppafor så æru nøttte å dra på munnvika. Hu burde hatt sitt eget tv-show. Lena Barth ær så go at det jør vont å høre på.

(Vidjo me Ruben Kvålseth å Lena Barth Aarstad, mer ettepå)

Vikti for by’n
Vi har skryti a biblioteket før i Litteraturgarasjen, men de ær låv å jøre de ijen. Astid Aase Thorstensen er ikke bare en kunnskapsrik biblotekar. Hu er åsså en go programleder å formidler på di mange arrangementene bibloteke har. Bibloteket ær vikti for byn.

Tare mera
Begge snakkær dialekt, men skriver noe aent. Språprofessor Rolf Theil glødær for dialekta vår å skriver på nynorsk. Riis-Johansen mener vi må rette vårs i ryggen å være stålte mens han sjøl skriver konsekvent bokmål. Jøkke no de, bare en vet vor en kommer fra. Tare mera inn i hælja.

Les litteraturgarasjens interju med Rolf Theil her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..