Kategorier
Arrangementer Nyheter Uncategorized

Fullt hus da bunadene kom til byen!

IMG_2826 2
TRADISJONEN TRU: Anne Lognvik ble intervjuet av Litteraturgarasjens Astrid Borchgrevink Lund om sin biografi om bunadsdronninga fra Ål, Aagot Noss. Foto: Bård Farstad.

 15 flotte bunader dukket opp på catwalken da Litteraturgarasjen inviterte til bunadsfest på Ælvespeilet søndag kveld. Det skjedde i forbindelse med presentasjonen av boka «Tradisjonen tru» om bunadsdronninga og folkedraktgransker Aagot Noss. Boka er skrevet av journalist og forfatter Anne Lognvik.

Det var et ekstra fargerikt skue publikum fikk servert, tonesatt til 1980-talls discolåter. Men før det lekre opptoget i regi av Husfliden i Porsgrunns mange mannekenger startet, var det selvfølgelig samtale og vakker sang.

Dramatisk barndom
Anne Lognvik og konservator Kari-Anne Pedersen fra Norsk Folkemuseum ble intervjuet av Litteraturgarasjens Astrid Borchgrevink Lund. Pedersen er trolig den personen her i landet som har samlet mest kunnskap om folkedrakter og bunader i Telemark. Anne Lognvik og Kari-Anne Pedersen fortalte ivrig om Aagot Noss som kom fra Aal i Hallingdal. Hun arbeidet førti år på Norsk Folkemuseum. I 30 av disse årene syklet hun i sommersesongen rundt i norske bygder for å samle kunnskap om norske folkedrakter. Anne Lognvik har i boka fulgt Noss fra vugge til grav. Der får vi vite om en dramatisk barndom, konflikter og framgang, om enorm produktivitet og om ensomhet som forsker. Lognvik vil fortalte om sitt arbeid med boka sammen med billedredaktør Tone Oppsato.

(saken fortsetter under fotokarusellen. alle foto: Bård Farstad.)

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Roseranker og skumringstime
Ingen bunadsfest uten vakker sang. Den stod Ingebjørg Lognvik Reinholdt for. Hun er en av våre fremste vokalutøvere. Hun kommer fra Seljord, og gikk videregående på musikklinjen i Skien. Hun underholdt med folkesanger og tradisjonell kveding fra Telemark. Folkesangen er som folkedraktene. Den har smektende roseranker og lyse og mørke fager. Og med skumringstimen som dro sine penselstrøk over elva og byen, kunne publikum gå hjem mette av inntrykk både for hode, mage og hjerte.

2 svar på “Fullt hus da bunadene kom til byen!”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..