Kategorier
kunst Nyheter

Landskapsmaler uten fjellsko

 

 

NATUR OG STILLHET: Det preger mange av bildene på Anne Kristin Hagesæthers nye utstilling på Galleri Osebro.
NATUR OG STILLHET: Det preger mange av bildene på Anne Kristin Hagesæthers nye utstilling på Galleri Osebro.

Fargesterke fjellandskap, skjøre utsnitt av skog eller glimt av lys gjennom en gardinglipe. Bildene til Anne Kristin Hagesæther er små og store fortellinger vi blir invitert inn i.

 

Lørdag åpnet utstillingen hennes på Galleri Osebro i Porsgrunn. Og selv om bildene i akryl eller olje forteller mye om både fjell og landskap, er det nå slik at Hagesæther trives best i rollen som observatør. Hun trenger ikke nødvendigvis være ute i vær og vind og ha termos i sekk, for å skape bilder. Hun finner like gjerne motivene fra innsida av bilen på vei fra Oslo til Bergen. Hun eier ikke masse fancy fjellutstyr, noe hun heller ikke legger skjul på. Et av naturbildene har da også et sladrespeil fra bilen midt inne i landskapet.

Små spor
Bildene inneholder detaljer du umiddelbart ikke legger merke til, men Hagesæther legger igjen små spor til glede for den som velger å lete. Utstillingen bærer preg av ro og stillhet til tross for at kunstneren noen ganger leker uhemmet med fargepaletten.
Daglig leder av galleriet, Trude Lyng, mener Hagesæther er ekstra modig når hun tar i bruk bildeflatene helt ut.


Styrken i pausene

– Det er jo ikke tvil om at du behersker håndverket; malerkunsten. Men spenningen ligger ikke de figurative og konkrete formene, men i mellomrommet, i stillheten, sa Lyng og fortsatte:
– Jeg opplever deg som utrolig modig som gir nesten hele bildeflaten stillheten – fargen, det abstrakte, mens motivet får en liten flik oppe i et hjørne. Motivet får en brøkdel av plass. På en måte setter den agendaen, men det er noe annet som dominerer; en stemning, en spenning. Og hvis dere tenker på en annen kunstsjanger som for eksempel skuespillerfaget – man kan bli dødsimponert over skuespillere som har pugget og kan masse tekst utenat, men de flinkeste er de som eksperimenterer med pauser og stillhet. Få publikum til å sitre av spenning uten å si noen ting, bare stå der!
Slik opplever jeg bildene dine. Store flater hvor det ikke skjer noe, samtidig som det er der spenninga ligger, sa Lyng til Hagesæther på utstillingsåpningen.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..