Kategorier
Nyheter Poesi

Dikt for krisetider og bedre dager

Ruth lillegraven passfoto
150 DIKT: Forfatterne Ruth Lillegraven og Tordis Ørjasæter har samlet 150 dikt fra vår litterære skattkiste. -Et veldig gøy oppdrag, mener Lillegraven.

 

 

-Dikt er en del av livet, sier Ruth Lillegraven som sammen med Tordis Ørjasæter har samlet 150 dikt for fløyelsdager og gråværstimer.  De er skrevet av våre fremste lyrikere og er en perle av en bok.

Tekst/foto: Astrid Borchgrevink Lund

 

-Jeg har trua på dikt, både i krisetider i verden og når det skjer ting i livene våre. I samlingen «Disse dagene, dette livet», har vi plukket ut dikt for de store dagene og for alle dagene innimellom, sier forfatteren som sammen med Sigrid Undset-biograf Ørjasæter hatt den heldige jobben å lese store mengder dikt som til slutt skulle munne ut i en samling med eldre og nyere lyrikk. Diktene tar for seg hele livslinjen – fra barn til ungdom, forelskelse, kjærlighet og foreldrerollen til det være gammel, sorg, død og slekters gang. Den tar også for seg hverdagene, klokskap og er en lyrisk bruksbok når vi trenger påfyll til både hjerte og hjerne.

Stor bredde
Her finner vi Sigbjørn Obstfelders «Regn», Tarjei Vesaas sin «Innbyding», Marie Takvams «Du» og Alf Prøysens «Romjulsdrøm». Henrik Ibsen, Karin Boye, Cathrine Grøndahl, Torgeir Rebolledo Pedersen, Nils-Øivind Haagensen og Tor Ulven finner vi der også – blant mange, mange flere.
-Hvordan valgte dere nettopp disse?
-Utgangspunktet var en forespørsel fra Kagge Forlag som vi takket gledesstrålende ja til. Det er ufattelig hvor mange bra dikt som finnes, men vi måtte naturlig nok gjøre noen prioriteringer. Utvalget er stort og vi leste parallelt. Det var veldig gøy, sier Lillegraven til Litteraturgarasjen.

Kortformen i litteraturen
-Hvordan ser du på eldre poesi i forhold til nyere tekster som er gitt ut. Har noen fått mer fortrinn enn andre?
-Det er naturligvis en del som ikke kom med fordi vi måtte begrense oss både i forhold til antall og temaer. Vi har prøvd å finne fram til dikt som sier noe om det å være menneske og vi håper at de utfyller hverandre. Jeg har trua på dikt og kortformen i litteraturen og opplever at mange liker det formatet, sier Lillegraven som debuterte i 2005 og har senere mottatt Brageprisen for «Urd».
Tordis Ørjasæter har skrevet en rekke bøker og mottok Brageprisen for «Menneskenes hjerter» om Sigrid Undset.

ruth-lillegraven
EN LITTERÆR BRUKSBOK: Ny diktsamling for dagene vi har.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..