Kategorier
Døden på Høyers Krim

Tom Egeland vil gjøre julen skummel

tom-egeland-og-julehefte
KRIMNOVELLER TIL JUL: Forfatter og president i Rivertonklubben har samlet nyskrevne krimnoveller fra norske forfattere i et eget julehefte.

Hva ønsker du deg til jul i år? Rivertonklubben og forlaget Egmont satser på julehefte med skumle historier. Forfatter og president i Rivertonklubben, Tom Egeland, har fått et knippe forfattere til å skrive nye krimnoveller. Opplaget sier noe om interessen for spenningsbøker, 45.000.

Tekst: Per Erik Buchanan Andersen

-Det var ikke vanskelig å si ja da henvendelsen fra Egmont kom, forteller Tom Egeland til Litteraturgarasjen. Egmont utgir jo en rekke julehefter. Folk liker å lese i jula, og et eksperiment med fokus på krim synes jeg var spennende. Lista med aktuelle forfattere ble fort veldig lang. Vi har nok å ta av til mange julehefter fremover. Kvaliteten på novellene er høy. Jeg tror vi sitter igjen med en samling krimhistorier leserne vil like.

-Selv om du har en del noveller på samvittigheten, så er du som de fleste andre i juleheftet, mest kjent for romanene. Hvordan er det å skrive krimhistorier i novelleform?
-Vanskelig! Personlig synes jeg nesten det er vanskeligere å skrive noveller enn romaner. Alt er så kort og kompakt, og du er helt avhengig av å ha en god idé.

Mørke historier
Det er meritterte forfattere som presenterer nye historier i Rivertonklubbens julehefte. Unni Lindell, Nils Nordberg, Kurt Aust, Karin Fossum, Jørn Lier Horst, Hans Olav Lahlum for å nevne noen. I Tom Egelands eget bidrag, I dødsskyggenes dal, kan man ane et skriveteknisk slektskap til Roald Dahl. En mørk historie fra den fiktive bygda Juvdal i Telemark.
– Ja, min store novellefavoritt er utvilsomt Roald Dahl. Velskrevne, poengterte noveller med et overraskende sluttpoeng. Hvis man får til historier som nærmer seg hans beste kaliber, skal man være fornøyd.

Verdens første detektivhistorie
– I tillegg til elleve høyst levende og aktive forfattere, trykker vi Novellen av Maurits Christopher Hansen, forteller Tom Egeland. Det er ofte Allan Edgar Poe som blir tilkjent æren for å være først ute med kriminelle historier. Men vår egen Hansen, var først ute både med Novellen og romanen Mordet paa Maskinbygger Roolfsen, og  med Sven Elvestads Rivertonhistorier en del senere har vi en god tradisjon å bygge på.

Tror på krim i jula
– Det er jo påske som har blitt høytiden for krim i Norge. Nils Nordberg kan alt om bakgrunnen for det. Han kjenner til bakgrunnen for det meste i norsk krimhistorie. Les hans bidrag i juleheftet om krimnovellen som sjanger. Men krimnoveller i jula, hvorfor ikke. Vi er et lesende folk. Det ligger tusenvis av harde, tykke pakker under treet. Vi byr på et kortere, fortettet format.

Da jeg var guttunge, var det også populært med julehefter, fortsetter Egeland. – Det gikk mye i 91 Stomperud. Rivertonklubbens julehefte er vel noe mer bloddryppende. Tror det vil slå godt an.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..