Kategorier
Bokanmeldelser Krim

Slekt skal følge slekters gang

jørn lier horst 1
UNDERHOLDNING I MØRKETIDEN: Jørn Lier Horsts nyeste roman er god kveldslektyre når snøen faller utenfor stuevinduet.

I Når det mørkner maler Jørn Lier Horst sine mysterier på et mindre lerret. Færre handlingsløp og færre involverte fører til en direkte fortelling og høyere tempo. Det kler både forfatteren og hovedpersonen Wiliam Wisting.  Når det mørkner er underholdende lesning når lyktene tennes og snøen faller.

Tekst: Per Erik Buchanan Andersen

Gjennom ti tidligere romaner har vi blitt kjent med Jørn Lier Horsts Wiliam Wistings og hans univers som etterforsker i Larviks- og Staverntraktene. Med sin bakgrunn fra politiet er Horst den ledende forfatteren av såkalt true crime i Norge og Norden. Bøkene om Wisting er saksbaserte. Det er planmessig arbeid og logiske slutninger som gjelder for å løse mysterier, sammenhenger og tilfeldigheter. På en virkelighetsnær måte viser Horst samfunnets skyggesider og problematiserer ofte hvor lite som skal til før man havner på feil side av loven og snøballen begynner å rulle.

Arven fra Sjöwall og Wahlöö
Horst har som Henning MankelI hadde, et prosjekt med å forene skjønnlitteratur og krim. Skrive historiene bort fra den hardkokte, amerikanske, krimklisjéen, og med det videreføre den nordiske arven fra Sjöwall og Wahlöös bøker om Martin Beck på seksti- og syttitallet. Om ikke Kurt Wallander og Wiliam Wisting  er i slekt, så ville de nok ha mye å prate om over en kopp kaffe.

Bok nr. 0
Når det mørkner
handler om hemmeligheter som preger generasjoner, en bortgjemt bil i en forfallen låve i nærheten av Tvedalen og et spektakulært ran av Stavern Sparebank. Dette er den ellevte romanen om Wisting, men er samtidig en prolog-roman, en bok nr. 0. Vi føres tilbake til saken som formet Wisting som politietterforsker. Fra den litt desillusjonerte etterforskeren vi møtte i Horst forrige bok Blindgang møter vi nå den unge småbarnsfaren Wiliam som vil utgjøre en forskjell.

Stilsikker
De litterære grepene er enkle, men vellykkede. Etter en innledende, utløsende hendelse med diverse frempek, følger vi Wistings første sak kronologisk til den finner sin endelige avslutning like etter åpningsscenen. Boken er på 220 sider. Slik kan en god kriminalfortelling gjerne være. Horst skriver på en lett og stilsikker måte. Det er driv i boken. Historien er underholdende og troverdigheten skaper Horst nok en gang gjennom det virkelighetsnære. Med Når det mørkner har Horst skrevet en karakterbyggende roman. Hovedpersonen Wisting blir mer tydelig. Vi følger ikke datteren Lines liv i et parallelt spor. Her er det Wiliam det handler om. Det funker fint. Horsts rett-frem-skriving fungerer bedre enn Jo Nesbøs forsøk i Blod på snø. Og Horsts fiksjonsunivers har utvidet seg bakover i tid. Alt dette kan være både smart og spennende når historiene om Wisting snart skal filmatiseres. Når det mørkner er Jørn Lier Horst i klassisk stil og lekent skrivehumør.

naar-det-moerkner

Når det mørkner
Jørn Lier Horst
Gyldendal  2016
220 sider

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..