Kategorier
Folk som gjør en forskjell Nyheter

Jørn rocker verden

jorn-_i_snovaer
I ALL SLAGS VÆR: Jørn Steen har premiere på spillefilmen SAGA fredag 28. oktober. En film finansiert av drømmer, entusiasme, samhold og gode hjelpere.

I kveld er det premiere med rød løper og utsolgt sal. Jørn Steens Saga vises på det store lerretet på Charlie, Porsgrunns kommunale kino. – Det er fantastisk, men har vært tøft nok å fullføre. Et par ganger har det bare vært 18 øre igjen på kontoen, smiler filmskaperen.

Tekst: Per Erik Buchanan Andersen.

-Jeg tror fotografen Richard Larsson lagde en film som het «Fredløs i skogen» en gang på sekstitallet som ble satt opp på kinoen i Porsgrunn, men den var mye kortere. Dette er nok første gang en fullspekket film laget i området blir satt opp her. De viser den i Skien også. Og ambisjonen er selvfølgelig verdensherredømme.

-Du vil ut i verden med Saga?

-Selvfølgelig vil jeg det. Men jeg vil gjerne få sagt at folka på Charlie har vært fenomenale. Det at de er en kommunal kino gir dem større frihet til å velge hvilke filmer de vil vise. Kinoer som er med i distribusjonskjeder har større krav til å selge popcorn enn å vise de beste filmene. Jeg tror Charlie har satset på Saga fordi den holder kvalitetsmessig.

Jeg håper å få vist filmen både i Tokyo, London og New York. Norsk Black Metal er svært i utlandet, mye større enn vi er klar over her hjemme. Saga vil aldri bli en mainstream-film. Det er den ikke ment å være heller. Det er en snurrig film med mange referanser. Jeg mener den holder samme kvalitet som mye av det Jarmusch og Kaurismäki har gjort.

-Kort om innhold og tematikk.

Saga er en standard Black metal-Biker-Zombie-film. Steen humrer i krøllene. Det var datteren min, Hedda, som hjalp meg på sporet. Vi satt oss ned i hennes juleferie fra studiene og begynte å bygge et nytt manus. Vi slang alle kortene på bordet, vi ville lage film, den måtte handle om Black Metal. Hva annet er kult? Jo, motorsykler og vikinger og …. Kina, Nei, Kina passet ikke, men Island! Etterhvert satt vi med noen ganske gode kort på hånden. Vi ville lage en Black Metal Viking Biker-film. Bikere og vikinger har sånn ca. 1000 års spenn mellom seg, men da husket jeg en idé fra gammelt av. Vi kunne jo lage en film om bikere som ville lage vikingfilm. Etter en stund ble vi tipset om zombien i Eyrbyggja saga. Da falt alle brikkene på plass, en Black Metal Viking Biker-film med Zombier. Det kunne ikke bli bedre.

-Alt som Jørn Steen synes er kult?

-Mye av det. Jeg er jo spesielt interessert i vikingtiden, historien og mytene. Jeg liker vel ofte bedre å kjøre sykkel enn å gå metalkonsert, men musikken i Saga er helt spesiell. Jeg ble for noen år siden kjent med Ted Skjellum, han er nok bedre kjent som musikeren Nocturno Culto, både som soloartist og fra band som Darkthrone, Sarke og Satyricon. Vi fant raskt ut at vi måtte samarbeide og Ted fikk med seg hele bandet Sarke i Saga. Dette er virkelig kremen av norske metal-musikere.

00029.3
BIKERE: Full fart over Porsgrunnsbrua. Foto: Hedda Hørran.

– Og de fleste av opptakene har dere gjort lokalt?

– Vi har jobbet for det meste i Porsgrunn. Med opptak i Oklungen, Bjørkedalen, Porsgrunn Mekaniske, hos Savage MC og i sentrum. Men vi har også en del i Bamble, Skien, Flakvarp, Drangedal, Skåtøy, Jomfruland og i grensetraktene mellom Larvik og Sandefjord. I tillegg noen avstikkere til Tinn, Voss, Odda og Eidsfjord samt på Røldals- og Haukelifjell. Av økonomiske årsaker er den største andelen av opptak tatt innen en halvtimes kjøretur fra Porsgrunn sentrum. Men vi følte at vi måtte by våre utenlandske seere på noe mer dramatisk natur også, derfor tok vi turen over fjellet med et mindre team.

– Og hvordan har økonomien vært underveis?

-Det har jeg heldigvis nesten glemt nå. Det er egentlig umulig å lage film på denne måten. Et par ganger har jeg sjekka kontoen og sett at det har vært 18 øre igjen. Jeg har lurt på hvordan jeg skulle få tatt ut dem. Kjøpe bensin til sykkelen? Saga har et budsjett på kr 750.000. Det tilsvarer ca. 1 % av budsjettet til Kongens nei, og 1 promille av budsjettet til den siste Tom Hanks-filmen Inferno. I filmmiljøet bare ler de av meg som er en dust som vil lage film egentlig uten penger. Men vi har klart det. Jeg blir helt rørt når jeg tenker på hvordan folk har stilt opp mer eller mindre gratis for å få i land prosjektet. Nå håper jeg virkelig filmen blir vist og sett. Av mange. Da deler vi kaka, alle som har vært med.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..