Kategorier
Bjørg Vik-dagene 2016

Historien er viktigere enn noen gang

ole-johnny-hansen
MÅ IKKE GLEMME: Daglig leder i Hvite Busser, Ole Johnny Hansen tar med skoleungdom til konsentrasjonsleirene fra andre verdenskrig.

Reis bakover – tenk fremover, er slagordet Ole Johnny Hansen i organisasjonen Hvite Busser bruker for å lære skoleungdom om det som skjedde i konsentrasjonsleirene under andre verdenskrig.

-Vi driver på mange måter med emosjoner, sier daglig leder Ole Johnny Hansen. Vi prøver å berøre. Vi er nødt til å vise historien slik den var. Vi har fortsatt tidsvitner som kan fortelle om det som skjedde under krigen. Det er så viktig å ta den reisen bakover for å være rustet til alt verden står oppe i nå.

Hansen forteller Litteraturgarasjen om noen av tidsvitnene og deres fortellinger. Fra kontorene rundt omkring høres lavmælte telefonsamtaler. Bookinger, samtaler med kontaktlærere og foreldregrupper som vil sende barna sine på tur.

-Hvordan reagerer ungdommen på disse historiene, og på turene dere arrangerer?

-Svært forskjellig. Men de blir berørt. De husker den gangen de var med på tur til Auschwitz Sachsenhausen eller Ravensbrück. Det er noe som sitter i. De kan komme bort til meg på gata lenge etterpå for å fortelle hvordan de hadde det. Det blir et eget samhold på slike turer. Enten vi besøker en av konsentrasjonsleirene eller saltgruvene i Krakow, så blir det en felles opplevelse for gruppa. I tillegg til å lære om grufulle hendelser knytter de nye bånd seg imellom.

Unik forestilling
I forbindelse med Bjørg Vik-dagene i Porsgrunn senere i måneden har Ole Johnny Hansen hyret inn skuespiller Bente Børsum og hennes monolog Min forestilling om mor i kulturhuset Ælvespeilet.

-Det er en gripende historie. Lise Børsum, Bentes mor ble med i motstandsbevegelsen. I 1943 ble hun arrestert, torturert, og sendt til konsentrasjonsleiren Ravensbrück i Tyskland. Da hun kom hjem etter krigen greide hun ikke å forholde seg til sitt tidligere liv. Hun forlot familien, og datteren. Gjennom morens bøker, artikler og brev har Bente Børsum skapt en unik forestilling.

Dønn korrekt
-Vi jobber mye med opplæring av reiselederne våre, forteller Ole Johnny mens han viser Litteraturgarasjen rundt i den hvite, omgjorte villaen ved Porsgrunnselven.
– Det kan være mange grunner for å engasjere seg i temaene vi arbeider med, så vi må være nøye med hvem vi velger som reiseledere. Og så må vi snakke fag dønn korrekt. Ole Johnny tar seg en slurk kaffe og kikker ut av vinduet.
– Det finnes hele tiden miljøer som prøver å motbevise det som skjedde. Vi må fortelle historien akkurat slik den var. Helt ærlig. Det er dessverre mer enn nok.

 

Tekst/Foto. P. E. Buchanan Andersen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..