Kategorier
Bjørg Vik Dagene Bjørg Vik-dagene 2016 Noveller Nyheter Uncategorized

Eldrid Lunden – den tøffeste dama

eldrid-lunden-foto-astrid-borchgrevink-lund
STOR ÆRE: – Det er en stor ære å motta en pris i Bjørg Viks navn, sier forfatter og professor Eldrid Lunden. Møt henne på litteraturfestivalen 29. september.

-Som ung hadde jeg nok den villskapen i meg. Men jeg har blitt roligere nå, sier Eldrid Lunden, lyriker, essayist og professor emerita i skrivekunst. Hun er kjent for sine dikt om feminisme og politikk, kjærlighet, sjalusi og nærhet til naturen. Nå mottar den prisbelønte forfatteren Bjørg Vik-prisen 2016.

 Tekst/foto: Astrid Borchgrevink Lund

 

Lunden er utdannet cand. philol. ved Universitetet i Oslo og startet i 1982 opp forfatterstudiet ved Høgskolen i Bø. Hun debuterte i 1968 med «F.eks» juli» i 1968, skrevet 13 diktsamlinger og regnes som en av våre viktigste lyrikere innenfor modernismen. I 1996 ble hun norges første professor i skjønnlitterær skrivekunst.
Politikk og feminisme
-Du nevnes samtidig med Suzanne Brøgger, Märta Tikkanen, Herbjørg Wassmo og Sofi Oksanen. Det sies at dere representerer prisbelønte forfattere som tar opp aktuelle temaer om hva en kvinne er og om samfunnet vi lever i. Samtidig blir det sagt at dere skriver dere inn i tradisjonen etter Simone de Beauvoir. Kjenner du deg igjen i den beskrivelsen?
-Det er veldig vanskelig å se seg selv utenifra og jeg har litt aversjon mot å snakke om egne og andres tekster. Men for meg er det poetiske språket like naturlig som en vanlig samtale. Det spesielle med språket er at det er så åpent, har så mange innganger. Jeg ser jo at det er et stort spenn i bøkene mine samtidig som det dreier rundt de samme spørsmålene. Og for meg henger politikk og feminisme uløselig i hop.

Stor ære
-Du fikk godord for debutboka i 1968 «F.eks 1. juli» fordi du skrev «kvinnelyrikk» på en ny måte. Men finnes det kjønnsdelt poesi og noveller? Bjørg Vik ønsker ikke å bli satt i bås som «kvinneforfatter». «Kvinnelitteratur ble en slags merkelapp. Det hadde jo med tiden å gjøre, men det stemmer ikke. Har du hørt om mannslitteratur?», kommenterte hun i et intervju med Litteraturgarasjen i 2015.
-Så lenge man er kvinne preger det alt vi gjør. Det har med en forståelse av hva vi gjør og hvilken plass vi har.
-Hvordan vil du beskrive Bjørg Viks forfatterskap?
-Bjørg har et gedigent forfatterskap og en veldig sikker posisjon. Hun var veldig viktig i flere tiår. Det er en stor ære å motta en pris i hennes navn, sier Lunden.
Ikke gi opp
-Mange ønsker å skrive gode dikt. Hva er ditt beste råd?
– Et dikt kan skape nærhet og sterke følelser, men for forfatteren selv er det avgjørende å ha avstand til det som skal formidles. Den største feilen er å fokusere på å skrive veldig godt. Mange gjør det fordi man har så respekt for litteraturen. Men man må pukka nødt ha trua på sitt eget stoff og ikke gi opp, sier Eldrid Lunden som understreker bøkenes betydning i den offentlige samtalen.
-Det er viktig at stadig nye forfattere kommer til.

Juryens arbeid
For Bjørg Vik-prisen 2016 har juryen under sitt arbeid hatt som grunnlag novelle- og diktsamlinger utgitt på 2000-tallet. Juryen startet arbeidet i begynnelsen av året og hadde da i overkant av 30 kandidater. Gjennom møter, lesing og diskusjoner jobbet juryen seg frem til fem kandidater som det jobbet videre med. Juryen har lagt vekt på en rekke ting ved tildelingen. Eldrid Lunden var med på å starte og var studieleder ved Forfatterstudiet i Bø ved Høgskolen i Telemark i perioden 1982-2011. Hun har vært en ‘forfatternes forfatter’ og har stor betydning og innflytelse i det norske litterære miljøet de siste førti årene.

Nye litterære stemmer
Gjennom etableringen av Forfatterstudiet i Bø brøytet hun vei for nye litterære stemmer, og ga grobunn for et litterært utdanningsmiljø som i dag er et av landets viktigste. Hennes virke har inspirert og dyrket frem en hel generasjon av nye forfattere. Som fagperson og gjennom sine mange diktsamlinger og essays har Lunden påvirket litteraturen med en særegen og uredd stemme.

Statuttene til Bjørg Vik-prisen sier:
Prisen gis til en norsk forfatter som gjennom enkeltverk eller forfatterskap viser originalitet, litterær kvalitet og nytenkning gjennom sin kortprosa, noveller eller lyrikk.

Bjørg Vik kommer på åpningen
Juryen for Bjørg Vik-prisen 2016 har bestått av: Margit Kiland, Geddy Aniksdal, Astrid Borchgrevink Lund, Astrid Aase Thorstensen, Monika Lønnebakke og Per Erik Buchanan Andersen.

I fjor mottok forfatter Ingvild H. Rishøi Bjørg Vik-prisen. Både hun Bjørg Vik som har gitt sitt navn til prisen, vil delta på åpningen av litteraturfestivalen.

Selve prisen er på kr. 30.000 kroner samt en gave fra Porsgrund Porselænsfabrikk.

Se hele festivalprogrammet.

Priser gitt til Eldrid Lunden: Doblougprisen, Amalie Skram-prisen, Aschehougprisen, Haldis Moren Vessas-prisen, Mads Viel Nygaards legat, Nynorsk litteraturpris, sokneprest Alfred Andersson-Ryssts fond, Brageprisens hederspris og ridder av 1. klasse, Den kongelige Norske St. Olavs Orden. Bjørg Vik-prisen 2016.

Etter prisutdelingen blir det en samtale mellom Eldrid Lunden og Astrid Borchgrevink Lund på scenen.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..