Kategorier
Nyheter

Fortrolig og urolig

Marte Engebrigtsen og Hermann Sabado i fortrolig samtale. Foto: Erik Berg
Marte Engebrigtsen og Hermann Sabado i fortrolig samtale. Foto: Erik Berg

TEATERTIPS:

Min mor var annorlunda känslostark, rolig. Härsklysten, häftig i kärlek och häftig i vrede. Hon tyckte om at styra och ställa med sin omvärld och omvärldens människor. Hon var en skicklig lyssnerska, gav gärna goda råd och blev arg om man inte följde dem. Hennes älskvärda livlighet gjorde henne lätt til medelpunkt i olika sociala sammanhang.
(Ingmar Bergman)

I 1996 regisserte Liv Ullmann Ingmar Bergmans filmmanus Enskilda samtal. Forut lå også den svenske tv-serien Den gode viljen, med regi av Bille August. Etter å ha fått tilgang til mer bakgrunnsmateriale har dette blitt til teateroppsetningen Fortrolige samtaler som hadde première på Nationaltheatret i januar. Riksteatret har nå tatt oppsetningen er nå på turné til landets kulturhus, og i kveld vises den i Ælvspeilet i Porsgrunn. Den svenske tv-serien Den gode viljen fra 1992 er også en forløper til historien Oppsetningen handler Ingmar Bergmanns foreldre, Karin og Erik, som i stykket heter Anna og Erik.

Utgangspunktet for historien er morens utroskap med den unge teologistudenten Thomas, og hvilke konsekvenser dette får for familien når hun forteller sannheten til sin ektemann Fortrolige samtaler er en forestilling fylt av bergmanske temaer, trofasthet og troløshet, frihet, kjærlighetsdrift og fri vilje.

På scenen er skuespillerne Marte Engebrigtsen, Anneke von der Lippe, Mattis Herman Nyquist, Liv Bernhoft Osa, Hermann Sabado, Kari Simonsen og Bjørn Skagestad.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..