Kategorier
Bjørg Vik-dagene 2016

Bjørg Vik-dagene 2016 Program torsdag 29. september

IMG_2228
FJORÅRETS PRISVINNER: Vinneren av Bjørg Vik-prisen 2015 kommer på nytt besøk til Porsgrunn under årets festival. Foto: Astrid Borchgrevink Lund.

Andre årgang av Porsgrunns litteraturfestival, Bjørg Vik-dagene er like om hjørnet. Fra torsdag 29. september til lørdag 1. oktober fylles sentrum med over 20 eventer. Vi vil presentere programmet, forfattere og artister nærmere i ukene som kommer, men her har du kortversjonen:

Torsdag 29. september.
Kveldsprogram på Porsgrunn bibliotek fra kl. 17.30 – 20.45.
Dørene åpner kl 17.00.
Pris kr 250,-. Billetter kjøpes på biblioteket.

BJØRG VIK PRISEN LOGO

Utdeling av Bjørg Vik-prisen – Sparebanken Sør og Litteraturgarasjens forfatterstipend. Prisen for 2016 er på kr 30.000,- de nominerte offentliggjøres nærmere åpningsdagen av festivalen.

Skjermbilde-2016-02-29-kl.-21.01.19-1024x750
Dan aleksander Andersen. Foto: Paal Audestad

Dan Aleksander Andersen er en norsk forfatter og redaktør.  Andersen vokste opp på Tofte i Hurum kommune, og arbeider som forlagsredaktør i Cappelen Damm. Tidligere har han vært redaktør for litteraturtidsskriftet Bøygen. Han debuterte i 2010 med diktsamlingen Evighetsarbeid. I 2012 utkom Krise i Jammerdarn. I 2014 ga han ut Mirakelet. Flaggtale fra 2016 er hans fjerde diktsamling.

ingvild rishøi passfoto
Ingvild H. Rishøi. Foto: Astrid Borchgrevink Lund.

Ingvild H. Rishøi er forfatter og fra Oslo. I 2007 debuterte hun med novelle-samlingen La stå, som ble hovedbok i Bokklubben Nye Bøker, og fikk strålende mottakelse. Hennes andre novellesamling, Historien om Fru Berg, ble nominert til Brageprisen, og i 2014 ble hun tildelt Brageprisen for novellesamlingen Vinternoveller. Hun har også skrevet to bildebøker for barn, og er blitt tildelt Sultprisen, P.O. Enquists pris, Språklig samlings litteraturpris og Kulturdepartementets bildebokpris. i 2015 ble hun for sitt forfatterskap første vinner av Bjørg Vik-prisen.

arne hugo stølan

Arne Hugo Stølan er en norsk lyriker. Stølan debuterte i 1987 med diktsamlingen Min tid med Mathilde. Han er utdannet cand.philol. i religionshistorie fra Universitetet i Oslo. Han har arbeidet som journalist i Drammens Tidende og Varden. Han har også gått Forfatterstudiet i Bø (1986). Han har vært hovedlærer, senere fast gjestelærer, for skrivekunstlinjen på Nansenskolen. Siden 2000 frilans forfatter og skrivekurslærer for ungdom og voksne blant annet i forbindelse med Lillehammer Litteraturfestival. Siden 2002 har han vært fast litteraturanmelder i VG. Epikrisepoesi fra 2014 er hans nyeste utgivelse.

IMG_2506
Runar Bakken. Foto: Per Erik Buchanan Andersen.

Runar Bakken er tidligere dramatiker, nå dosent ved Høgskolen i Sørøst-Norge. De siste årene har han knyttet tidligere omsorgsforskning til alderdom; hva det innebærer å eldes og leve som gammel. Har foruten rapporter og vitenskapelige arbeider skrevet bøkene:

Modermordet: om sykepleie, kjønn og kultur. Universitetsforlaget(2001) Medforfatter til Maktens Samvittighet (Gyldendal akademiske 2002), Mann i ingenmannsland: et essay om menn og omsorg, hjemme og ute. Fagbokforlaget(2004). Englevakt. Rekruttering til en eldreomsorg i krise. Forlaget Manifest(2009) Frykten for alderdommen (2014) Res Publica Forlag. Medforfatter til Omsorgsarbeidets sosiologi (2016) Fagbokforlaget.

Fotograf: Cato Lein
Eldrid Lunden. Fotograf: Cato Lein

Eldrid Lunden er en norsk lyriker og professor emerita i skrivekunst. Hun debuterte med diktsamlingen F.eks juli i 1968. Lunden skriver på nynorsk. Hun regnes som en av Norges viktigste lyrikere innenfor modernismen. Hun er utdannet cand. philol. ved Universitetet i Oslo. I 1996 ble hun Norges første professor i skjønnlitterær skrivekunst. Hun var med på å starte og var studieleder ved Forfatterstudiet i Bø ved Høgskolen i Telemark i perioden 1982-2011. Lunden g har gitt ut 15 dikt og essay-samlinger.
I samtale med Astrid Borchgrevink Lund, Litteraturgarasjen.

markblomster og potteplanter 2

Kl. 21.00 Festivalkafé med konsert i Ælvespeilet
Markblomster og potteplanter
Pris kr 150,- billetter kjøpes på  Ælvespeilets nettsider

Våren 1853 forelsket Henrik Ibsen seg i purunge Rikke Holst, noe som resulterte i diktet Markblomster og potteplanter. Rikke var markblomsten, alle øvrige damer var ”potteplanter i lunken jord”.

Sanger Hilde Norland Gundersen og musikerne Espen Gjelstad Gundersen og Frøydis Grorud har plukket ut og tonesatt 15 av Ibsens 300 dikt. Disse kom i 2009 ut i form av platen «Markblomster og potteplanter» og det er fra denne plata vi får høre musikken denne kvelden.
Sjangermessig hører musikken hjemme i skjæringspunktet mellom jazz, vise og pop, og er ikledd et akustisk, varmt og organisk lydbilde. Noen ganger lekent, sprelsk og underfundig, andre ganger lavmælt og ettertenksomt. Dette er musikk du blir begeistret for og drømmer deg bort i.

Medvirkende:

Hilde Norland Gundersen – sang, diktlesning
Øystein Trollsås – sax, fløyte
Espen Gjelstad Gundersen – piano

 

Støttespillere til Bjørg Vik-dagene 2016 :
Porsgrunn bibliotek
Porsgrunn kommune
Porsgrunns Dagblad
Sparebanken Sør
Telemark Fylkeskommune
Grenland Friteater
Hvite busser
Porsgrund Porselæn
Kulturhuset Ælvespeilet
Kunsthall Grenland
Leiken Vik
Ikke bare brød
Grenland Filmklubb
Kai Hansen
Diktets venner
Ark Dyring

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..