Kategorier
lokalkultur Nyheter

Bokbåten – lån bøker og film i skjærgården

bokbåten4
VENTER PÅ FERGA: Gunn Holien og Natalie Bjerke Roland fra Bamble bibliotek og Litteraturhus fyller fergene med bøker og film i sommer.

Juhuu! Kø på ferga allerede. Natalie Bjerke Roland viser tommelen opp der hun venter på å komme om bord på Løvøy med sykkelen full av bøker og film fra Bamble bibliotek og Litteraturhus.

Tekst og foto: Per Erik Buchanan Andersen

Kvart på ti en tirsdag i begynnelsen av juli er Strandgata på nedre Stathelle stillere enn før. Matbutikken er borte, Videosjappa til Svein og Vera har lagt ned, blomsterbutikken til Karin har blitt solstudio. Berg holder fortsatt stand med deler til gamle Tempo-moder og ved siden av har Rogn fortsatt et av distriktets beste utvalg av lamper. Smia er til salgs.

På biblioteket er det fart og sommerstemning. Fra sitt tilholdssted i Grindbakkens gamle lokaler har Gunn Holien og Natalie fylt kasser og bager med bøker til sommergjester i skjærgården. Nå kommer de ruslende utover langbrygga.

Samarbeid i skærgården
-Biblioteket må hele tiden fornye seg, og dette synes vi er litt gøy, sier Gunn. – Bokbåten er et prøveprosjekt med samarbeid mellom biblioteket, fergene og kulturkontoret i Bamble. Biblioteket er en fin og viktig samlingsplass, og det er hyggelig å treffe folk også når de er på ferie. Tirsdag og torsdag gjennom hele sommersesongen får publikum på fjordbåtene mulighet til å låne og lese bøker.

Lån hva du vil
-Folk kan låne med seg en bok eller film enten de har lånekort eller ikke, og så kan de levere igjen på båten, på biblioteket her, eller der de kommer fra, sier Holien. – Vi har prøvd å finne frem til ålreit sommerlektyre for alle aldre. Her kan du ta med deg krim fra Jørn Lier Horst på til Bjørkøya eller lese Jane Austen på vei over til Helgeroa. Vi prøver jo å få frem noen av de andre tilbudene vi har på biblioteket også. Mangler du redningsvest for eksempel, så kan du låne en av oss.

bokbåten3
PÅ VEI TIL SANDØYA: Bokbåten er kanskje verdens beste sommerjobb, sier Natalie og ruller sykkelen ombord.

Rampete Robin
Natalie Bjerke Roland er bokbåt-sjef de første ukene i sommer.
-Det er tredje året jeg har sommerjobb på biblioteket, og dette med Bokbåten er jo kjempegøy. Publikum blir positivt overrasket over at de faktisk kan få med seg bøker fra båten, og jeg synes det er veldig hyggelig å snakke med folk. De er så blide. Hvis noen godt voksne spør om jeg har noe som kan passe for barnebarna, sier jeg Heidi-bøkene eller Rampete Robin, for det leste bestemor for meg. Jeg følger med ferga til alle øyene her omkring, så hopper jeg av i Langesund i ettermiddag og sykler tilbake hit.

I det rampa legges på kanten av gjestebrygga på Stathelle stimler en gjeng nærmere. Mødre med barnevogner, menn med solhatt og bleke legger, et eldre par med like treningsdresser og gåstaver.
-Yess, kø allerede nå, smiler Natalie. Her blir det sikkert mye å gjøre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..