Kategorier
Uncategorized

En gravstøtte kalt «Brotherly Love»

20160513_145859.jpg
Kjærlighet mellom brødre En skulptur, gravstøtte og et viktig stykke Langesundhistorie. Foto. P. E. Andersen.

Langesund kirkegård. På høyden opp fra sentrum, bryggene og Wrightegården.  Et storslagent, romersk gravmonument litt i skyggen fra kirketårnet, med tettvokst eføy omkring. Kropper og armer vridd i hverandre. Litt uvanlig i Bamble. To tvinnede menn. En tittel inngravert i stein. Brotherly Love. Til høyre blinker Rognsfjorden stille.

Tekst: P. E. Andersen

Torodd Eriksen er kultursjef i Bamble. Et av temaene han brenner for er ‘utenforskapet’. Personer og miljøer som skiller seg ut, og hvordan de blir tatt vare på eller kastet ut av et lite lokalsamfunn. Eriksen er ikke fra Langesund, Rugtvedt, Herre, Høen eller Feset. Han er nordfra.  For et par år siden var det lesba og fotografen Marie Høegh han løftet frem. I fjor snakket han varmt om Aina Villanger og jentene som konfirmerte seg etter Lillith-troen, og nå har han hentet fram historien om Lorentz Severin Skougaard. Severini, den vakre tenoren som fant kjærligheten i millionæren i Alfred Corning Clark. De traff hverandre i Paris i 1866. Hundreogfemti år senere har kjærlighetshistorien mellom dem blitt til en utstilling på rådhuset i Langesund – om homsegutten som sang for fulle hus i Milano og ble forelsket i en styrtrik amerikaner som han tok med hjem til Langesund. Skougaard og Clark. Viktige navn for kystbyen. Før begrepet homofili fantes. Kjærlighet mellom brødre kalte mennene det.

Bohemer og utenforskap
På åpningen av utstillingen om Severin har kultursjefen spandert jordbær i store sølvfat til celebre gjester. Han vil hedre det bohemske Langesund. Utenforskapet fra attenhundretallet og til nå. Hylle de som er annerledes. Sidefløyen i Rådhuset er tettpakket med folk og Tor Willy har satt seg på en stol rett ved siden av mikrofonen, tett på talene. Hippiene fra Wrightegaarden er representert, kunstner Unni Askeland åpner utstillingen

-De som hadde en annen legning eller tankegang på attenhundretallet søkte mot de store byene for å forsvinne eller bli godtatt – Berlin, Paris. Langesund var og er også en by med stor aksept. Her var det lov å skille seg ut, sier Eriksen.

Paris for småfolk
Tor Willy har gått langt. Medaljene og uniformen er hjemme i dag, men han nikker engasjert når Torodd Eriksen snakker om at Langesund alltid har vært en annerledes by.
-Langesund er Paris for småfolk, sier kultursjefen deler ut blomster til alle som har vært delaktige i Brotherly Love-prosjektet

Det var den kjente amerikanske kunstneren George Grey Barnard som etter oppdrag fra Clark laget gravmonumentet da Severin døde i 1885. Monumentet skulle være inspirert av keiser Hadrian og hans elsker Antinous. Etter utstillingsåpningen forteller lokalhistoriker Roger Normann om statuen og historien på kirkegården.

-Står bak kjerka. Har sett’n før, sier Tor Willy, hilser stramt og strener i lange klyv ned kirkebakken mot sentrum. «Må ut å gå».

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..