Kategorier
Dramatikk

Dramatiske tekster

martin brovold 2
TRIP TIL PORSGRUNN: Martin Brovold fra forfatterstudiet i Bø – Høgskolen i Sørøst-Norge er en av studentene som får seg tekst dramatisert på studieopphold hos Grenland Fritetater.

I de første ukene av januar smeltes to av Telemarks kunstmiljøer sammen. I en årrekke har forfatterstudentene fra Høgskolen i Bø tatt med egne tekster for å få dramatisert og iscenesatt dem hos Grenland Friteater i Porsgrunn.

Tekst og foto: Per Erik Buchanan Andersen

-Vi bruker mye tid og ressurser på unge og kommende forfattere disse ukene, sier Lars Vik som fungerer som pedagogisk leder for studentene.

-Først har studentene hatt besøk av en dramatiker som har gitt innføring i skriving av dramatikk oppe i klasserommet i Bø. Og så kommer de hit med egne tekster som vi dramatiserer. Vi bruker både vår egen faste stab og en rekke frilansskespillere. Vi prøver å gi forfatterstudentene et innblikk i hva som skjer med en tekst når den ses, leses og tolkes av andre. Jeg tror det kan være nyttig lærdom enten man skriver dramatikk eller holder på med andre typer tekster.

China white
Elleve forfattertalenter har tatt turen fra Bø, og alle får sine tekster dramatisert med skuespillere og scenografi.

Når Litteraturgarasjen er på besøk, er det Martin Brovold fra Trondheim som opplever sin tekst utspilt i blackboxen i Huken. Parallelt foregår en nachspielscene og en samtale mellom to kamerater. Brovolds tekst, China White, handler om søkende, unge mennesker som tester grenser og leter etter frihet.  Litteraturgarasjenes utsendte lurer lenge på hva porselen har i en slik tittel og tekst å gjøre, men blir etter hvert informert om at China White er slang for en miks av heroin og Fentanyl. Ikke stråmønster altså.

(saken fortsetter under bildet)

forfatterstudenter1
INSPIRERT: Årets forfatterstudenter i Bø blir inspirert av samarbeidet med Grenland Friteater. Torsdag 21. januar fremfører de egenproduserte tekster på scenen.

Gavepakke
Brovold noterer flittig på egen tekst underveis og kommenterer hvordan han ser for seg at skuespillerne bør spille. Resten av forfatterstudentene kommer med idéer og innspill, i bolken etter lunsj er det en av deres tekster som skal fremføres. Det må være en gavepakke å få slike tilbakemeldinger på tekstene sine, tenker jeg.

-Hvordan er det å se sin egen tekst fremført slik, spør jeg Brovold.

-Dette er nyttig. Dette er veldig gøy, sier Brovold. Jeg har prøvd å jobbe med dialogen, og det er spennende å se hvordan replikkene tolkes.

Bytt kjønn
Instruktør Vik ber skuespillerne bytte roller, og lar karakterene i teksten skifte kjønn før neste gjennomspillenig. – Det er en god lakmustest for enhver tekst. Bytt kjønn på hovedpersonene og se om teksten fortsatt holder, sier han.

Friteatergruppas erfaring ser ut til både å tilføre kunnskap og inspirere forfatterstudentene. Som avslutning på det to uker oppholdet skal de torsdag 21. januar fremføre egenproduserte tekster for publikum i teatrets hovedsal.

China White. Ute er det seksten minus. Jeg sjekker fotoapparatet. Bildene av studentene ser ut som de er tatt på speed. På hekken til naboen ute i Huken ligger snøen som hvitt pulver.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..