Kategorier
Bokpraten lokallitteratur Nyheter Uncategorized

Historier bak hver stein

blikstad heklestrand
STOR FORTELLERGLEDE: Forfatter Eivind Blikstad(f.v.) og fotograf Per Eirik Hekkelstrand lanserte torsdag kveld sin nye praktbok fra fylket, «Telemark fra fjell til fjære». (Foto: Per Erik Andersen)Hva har verdens vakreste ku-rase, dødsdom og henrettelser, merkelige begravelser, garnfiske og byvandringer til felles? Jo, fordelt på 51 historier og over 400 bilder, er duoen Per Eirik Hekkelstrand og Eivind Blikstad klare med praktboka «Telemark fra fjell til fjære».

Tekst: Astrid Borchgrevink Lund

 

Samtlige kommuner er representert i den 295 sider tykke boka som oser av fortellerglede og gode bilder både i tekstform og som fotos. Boka er oppfølgeren til suksessen «Telemark på kryss og tvers» som kom ut i 2013 og inneholder både alvor og spas. For når radarparet går løs på fylket vårt dukker det opp historier selv lokalhistorikere ikke ante om.

Må snakke med folk
– Hvilke kilder bruker dere?
– Ofte setter vi oss bare i bilen og kjører av gårde. Så ser vi et skilt som ser interessant ut og utforsker området. Vi bruker mye lokalhistoriske hendelser, men historier har vi også fanget opp via Samvirkelaget i nærheten eller for den sakens skyld Danskebåten. Det viktigste er å snakke med folk.
– Og så bruker du kanskje en dose fantasi også?
– Naturligvis. Fantasi må til. Hekkelstrand og jeg har sansen for den gode fortellingen, humrer Blikstad som forteller om mange løft av tungt fotoutstyr opp bratte lier slik at Hekkelstrand skal få akkurat det rette bildet. Og når lyset endelig er perfekt og bildet sitter, er det å traske den lange veien tilbake. -Vi bruker mye tid på dette, men det er fantastisk morsomt, mener Blikstad mens Hekkelstrand blir slått av hvor mange gode og viktige historier som finnes i Telemark og som bare venter på å bli fortalt.
– Det er en del av kulturarven vår som vi ønsker å bidra med å bevare, sier de to til Litteraturgarasjen.

Heddal Stavkirke Foto: Per Eirik HEkkelstrand
Heddal Stavkirke
Foto: Per Eirik Hekkelstrand

Blikk for årstidene
– Vi spiller på årstidene og forsøker å gi leseren et nytt blikk på ting, blant annet ved dette bildet av Heddal stavkirke dekket av snø. Det gir oss kanskje et nytt syn på arkitekturen av den flotte kirken.
-Kommer det flere Telemarksbøker?
– Hmm, vi tror ikke det. Men vi er hjertens enige om at vi har hatt en veldig fin tur, smiler de.

Hjemme hos Vesaas og Vinje
Boka ble lansert på Skien bibliotek torsdag kveld. Der fikk publikum blant annet høre om en bortgjemt foss i Bø, Stutesuppe fra Siljan, hjemmereportasjer hos dikterne Vesaas og Vinje,Sabotørstien i Tinn og en oppsiktsvekkende byvandring på Notodden. Boka som er gitt ut på Thure Forlag i Skien er i 3.000 eksemplarer.
89286_OMSLAG_OK.indd

 

 

Ett svar på “Historier bak hver stein”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..