Kategorier
Døden på Høyers Krim Nyheter

Hardbarka krimkveld på Høyers

jørn lier horst og trond einar frednes

En tidligere torpedo med drap på samvittigheten og hardbarka krimforfattere som kunne fortelle om både plott og metoder. Joda, krimfestivalen «Døden på Høyers» ga publikum en litt annerledes fredagskveld i en novembermørk Skien.

Tekst og foto: Astrid Borchgrevink Lund

For andre året på rad er det arrangert krimfestival med Litteraturgarasjen og Thon Høyers Hotell som vertskap. At det måtte bli på Høyers, var selvsagt. Det var der journalist og krimforfatter Sven Elvestad alias Stein Riverton, døde under mystiske omstendigheter i 1934. Han forlot Oslo, ville ut på en reise, overnattet i Skien, og endte altså sine dager på hotellet. Fredag var det moderne krimforfattere som sjekket inn med sine bøker og mysterier.

Første gang sammen på scenen
Bambleforfatter Jørn Lier Horst har fått stor oppmerksomhet rundt sine to bøker i år. Både sin nyeste bok om William Wisting, «Blindgang» og «Badboy». Den er skrevet i samtale med Trond Einar Frednes, torpedoen som forteller om Larviks harde, kriminelle miljø. Fredag var første gang de to satt på en scene sammen og hvor Horst intervjuet mannen han en rekke ganger både har jaktet på og buret inne. Og Frednes fortalte åpenhjertig om torturmetoder, vanskelig barndom og da han opplevde kjærligheten. Den muskuløse karen på scenen med en tatovering over halve ansiktet, ga publikum innblikk i barndomsdager som en pjusk, liten gutt som etter hvert forstod at det å slå fra seg var tingen. Og da var ikke veien lang til grove ran, stoff og biljakter med politiet på hjul.

Knivdrap og kjoler
Drevne krimforfattere som Jan Mehlum og Thomas Enger ble intervjuet av Elisabeth K. Johansen i tillegg til debutant Helle Stensbak. I romanen «Monopol» møter vi politiførstebetjent Rigmor Stark som blir ført inn i Oslos lyssky sider av Oslos musikkmiljø etter at vokalisten Sally Hov blir funnet brutalt knivdrept.
– Jeg liker personene i boka mi, selv om de ikke nødvendigvis er sympatiske. Hovedpersonen Rigmor bruker matematikk og økonomisk analyse som etterforskningsmetode. Og hun er en som tenker hele døgnet. Der er vi nok ganske like. Og så fasinasjonen for kjoler da. Den har vi begge, sier Stensbak til Litteraturgarasjen.

Festivalen ble støttet av Telemark Fylkeskommune. Med «Døden på Høyers»-arrangementet har Litteraturgarasjen hentet over tretti forfattere og utøvere til Porsgrunn og Grenland i løpet av året.

døden-på-høyers-foto-forfatterne

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..