Kategorier
Døden på Høyers

Døden på Høyers

DØDEN PÅ HØYERS 2015 bilde til nett

I desember 1934 døde Norges mest kjente kriminalforfatter gjennom tidende, Stein Riverton (Sven Elvestad) på Høyers hotell. Sammen med hotellet har Litteraturgarasjen tatt initiativ til en årlig krimfestival i det høstmørke Skien.

I år fyres festivalen av den 6. november. Første del av kvelden består av fem krimforfattere i samtale med Elisabeth K. Johansen.

Jørn Lier Horst – Blindgang.

Blindgang

Med sine spenningsromaner om politimannen William Wisting regnes nå Jørn Lier Horst (f. 1970) fra bamble som en av Norges fremste krimforfattere. Lier Horst har tidligere jobbet som etterforskningsleder i Larvik, og kjenner godt til både miljøet og metodene han skriver om. Handlingen i bøkene til Jørn Lier Horst er hentet ut fra politietterforskernes hverdag, både når det gjelder rutinene og dramatikken. Horst bøker henter mye av handlingen fra kystbyen Stavern.

Jørn Lier Horst fikk Bokhandlerprisen for Vinterstengt i 2011. I 2012 mottok han Vestfold fylkes Litteraturpris, samt Rivertonprisen og prisen for beste skandinaviske krim, Glassnøkkelen.

Thomas Enger – Banesår

Gyldendal_Enger_Banesår_v2


Thomas Enger (f. 1973) har tidligere jobbet som journalist. Han debuterte med kriminalromanen Skinndød i 2010, som allerede før lansering vakte stor oppsikt i utlandet. Det var den første frittstående boka i en bredt anlagt serie om journalisten Henning Juul. Serien er nå solgt til 26 land. I tillegg til å skrive bøker, komponerer han musikk. Thomas Enger bor på Grünerløkka i Oslo.

Helle Stensbak – Monopol

Monopol
Helle Stensbak (f. 1961 på Hamar) er bosatt i Oslo. Hun er utdannet samfunnsøkonom fra Universitetet i Oslo, jobber i dag som sjeføkonom i YS og skriver om økonomi i Aftenposten.  Hun var musiker i femten år og spilte i flere anerkjente band i Oslos undergrunnsmiljø på den tiden norsk rock for alvor begynte å måle seg mot utlandet. Kriminalromanen Monopol(2015) er hennes første skjønnlitterære utgivelse.

Eirik Wekre – Inkognito

Inkognito
Eirik Wekre (f. 1966) har bakgrunn som etterretnings- og sikkerhetsoffiser i Forsvaret og arbeider nå som rådgivende økonom.

Han debuterte med Spill uten regler i 2005, og i 2006 kom Terbovens liste. Det store gjennombruddet kom med thrilleren Operasjon Snøhvit (2008). Boken ble antatt i bokklubb og solgte ca. 30.000 i Norge. I 2009 kom Operasjon Isbjørn, som også kom i bokklubb og ble utgitt som lydbok. Operasjon Høye Nord (2010) avsluttet Operasjon-trilogien. Alle Operasjon-bøkene utgis i Danmark.

I 2012 kom Trollmannens læregutt, første bok i en ny trilogi moderne norske spionromaner. Fuglefangerne kom i 2012, og trilogien fullførtes med Inkognito i 2015.

Jan Mehlum – Et hardt slag

Et-hardt-slag
Jan Mehlum (f. 1945 i Tønsberg) debuterte med kriminalromanen Gylne tider i 1996. I 1998 fikk han Rivertonprisen for Kalde hender. Hans bøker er oversatt til dansk, tysk, nederlandsk, svensk og albansk. Jan Mehlum er utdannet sosiolog fra Universitetet i Oslo. Han arbeider nå som førsteamanuensis i sosiologi ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold, og bor i Tønsberg.

 

Jørn Lier Horst og Trond Einar Frednes – Badboy

badboy

I kveldens andre avdeling møter vi igjen forfatter og tidligere etterforsker Jørn lier Horst sammen medforfatter Trond Einar Frednes. De skal snakke om sitt forhold til hverandre og boka de har skrevet i fellesskap, Badboy.

Trond Einar Frednes ble i politikretser ansett som en av Norges farligste menn. Han startet sin kriminelle løpebane tidlig på 90-tallet samtidig med at Jørn Lier Horst begynte som ung politimann. De to har fulgt hverandre gjennom mange år – på hver sin side av loven. Frednes kontaktet Horst. Han hadde bestemt seg for å fortelle hele sin historie -ærlig og usminket.
I boka tas leseren med på innsiden av landets tyngste kriminelle miljøer. Frednes forteller om møter med pakistanske gjenger, grove ran, brutale overfall, trusler, halliker og horer, fester, stoff og ville biljakter med politiet på hjul. Gjennom store deler av livet har han levd av å spre frykt og smerte. I selvransakelsens lys leter han nå etter svar: Hvor gikk det galt? Hvordan ble han en BADBOY? Hvorfor var det så vanskelig å velge kjærligheten da den ønsket å komme ham i møte? Og hva kan andre lære av hans historie?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..