Kategorier
Anmeldelser Scenekunst Teater

Alt er mulig

jorda rundt 3

Eventyrlyst, veddemål, vennskap, dramatikk og kjærlighet. Teater Ibsen har satt opp en leken og fornøyelig familieforestilling med «Jorda rundt på 80 dager». Teateret lever absolutt opp til hovedpersonen Phileas Foggs motto, «Alt er mulig».

Tekst: Astrid Borchgrevink Lund Foto: Dag Jenssen/Teater Ibsen

Boka fra1873 er Jules Vernes mest kjente roman, og uttrykker en sterk opptimisme for fremtiden. Telefonen, fotografiet og lyspæren dukket opp. Jernbanen og dampbåter brøytet seg frem og den industrielle revolusjonen var et faktum. Man kan komme seg hvor man vil her i verden, ja hvorfor ikke reise rundt jorda på bare 80 dager.

jorda rundt - nett 2 Fotograf_-Dag-Jenssen-flash_frame229_x_171_171-croped
BØNN OM NÅDE: Gudedyrkelse i den indiske jungel. Ola Otnes ber en innstendig bønn om nåde.

Romantikk i sikte
Den velstående Phileas Fogg vedder altså på at han skal kunne klare å reise jorda rundt på 80 dager. Klarer han det ikke på de tilmålte dagene, tilfaller pengene de som vedder imot. Og det er store summer inne i bildet, hele 55.000 pund. Snobbene i klubben hans i London har liten tro på prosjektet, men Fogg tar med seg butleren Passepartout og setter seg på toget i all hast i retning verden. Samtidig lusker politietterforsker Fix etter spor siden den engelske bank nettopp er ranet for den eksakt samme sum. Fogg kommer umiddelbart i Fix sitt søkelys. Fogg og Passepartout blir forfulgt fra Frankrike til Egypt, India og Amerika og mye dramatikk skjer på veien. Samtidig oppstår det varme følelser mellom Fogg og Fix. Hvordan både veddemålet og kjærligheten ender, kan publikum gruglede seg til å få oppleve. At Fix i romanen er en mann og at Fogg får et bankende hjerte for Miss Auda i den opprinnelige teksten, er en annen skål.

jorda rundt - nett 5 Fotograf_-Dag-Jenssen-flash_frame229_x_171_171-croped
HENGER MED: Foggs tjener Passepartout er fortvilet, men kommer likevel stadig med nye løsninger og. Gunnar Eiriksson spiller på mange strenger.

Mimikk og presisjon
Jan Ø. Wiig som Fogg og Sylvia Salvesen som politietterforsker Fix bærer forestillingen storartet med sin rutine, mimikk og humoristiske presisjon. Gunnar Eiriksson som Passerpartout spiller på mange strenger og gir forestillingen en ekstra dimensjon med som krysning av en ung Tom Waits og Charlie Chaplin. Ola Otnes, Mari Dahl Sæther og Kasper Skovli Botnen skaper den fine helheten som regissør Morten Joachim har vært på jakt etter. Kostymer og scenografi som gir oss en hel verden på en dreiende scene, mens musikken dukker opp både i form av banjo, piano og kor.

jora rundt - kartet Fotograf_-Dag-Jenssen-flash_frame229_x_171_171-croped
DET HASTER: Det er alle muligheter til å utforske verden, men det haster. Mange penger står på spill.

Sprek 40-åring
Jules Verne levde samtidig med store forfattere som Alexander Dumas, Viktor Hugo og Charles-Pierre Baudelaire. Jules Verne var en nysgjerrig forfatter, noe vi lesere også får oppleve i bøkene «Reisen til jordens indre» og «En verdensomseiling under havet». Han er verdens nest mest oversatte forfatter, etter Agathe Christie. Jules Verne var naturlig nok mye på reisefot og besøkte også Telemark og Dale Gjestgiveri på Rjukan. Hans ferd i Norge ble det senere bok av.
Teater Ibsen er langt fra en trøtt 40-åring med «Jorda rundt på 80 dager», men viser i jubileumsåret stor spilleglede og framtidstro som bør smitte publikum i alle aldre.

Teater Ibsen «Jorda rundt på 80 dager» av Jules Verne
Regi: Morten Joachim
Dramatisert: Thomas Bye
Scenograf: Stephan Weber Lysdesign: Erik Spets Sandvik
Kostymedesigner: Mari Hesjedal
Komponist og musikalsk leder: Gunnar Eiriksson
Skuespillere: Sylvia Salvesen, Jan Ø. Wiig, Ola Otnes, Gunnar Eiriksson, Mari Dahl Sæther, Kasper Skovli Botnen

Etter premieren 25. september følger en lengre turne.

jules verne
En av Jules Vernes bøker, «En verdensomseling under Havet», viser også eksempel på hans fantasi og nysgjerrighet. Denne autoriserte danske utgaven fra 1813 er den eneste som er forsynt med de originale, franske tegningene. (Foto: Astrid Borchgrevink Lund)

Ett svar på “Alt er mulig”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..