de nominerte er

Bjørg Vik-prisen – Sparebanken Sør og Litteraturgarasjens forfatterstipend – deles ut for første gang på Porsgrunn bibliotek fredag 2. oktober kl. 17. Prisen er på kr 30.000,- og skal deles ut årlig i Porsgrunn. Prisvinneren får i tillegg en gave fra Porsgrund Porselænsfabrik.

Fra prisens statutter:
«Prisen gis til en norsk forfatter som gjennom enkeltverk eller forfatterskap viser originalitet, litterær kvalitet og nytenkning gjennom sin kortprosa, noveller eller lyrikk.»

Se hele programmet for Bjørg Vik-dagene her.

De nominerte til Bjørg Vik-prisen 2015 er:

torgeir rebolledo pedersen passfoto

(Foto: Inger Marie Grini)

Torgeir Rebolledo Pedersen (f. 1949) er forfatter, dramatiker og arkitekt. Han debuterte med «Tidr» i 1983. Han har siden utgitt en rekke diktsamlinger. For samlingen «Blåveisfra» mottok han Oktoberprisen og Den norske Lyrikklubbens pris. Rebolledo Pedersen har opptrådt med Stuntpoetene og jazzgruppen Søyr, og han har skrevet litterære kabareter og korverk og dramatikk for scene, radio og dukketeater. Han har også skrevet librettoen til en radioopera, Alfa Romeo, med musikk av Tor Halmrast, og for denne mottok han både Prix d’Italia og Edvard Griegprisen i 1999. I 2004 utga Oktober hans Samlede dikt.
Rebolledo Pedersen tester gjerne ut nye sjangre og i 2005 ble han Norgesmester i slampoesi. I 2013 ble Torgeir Rebolledo Pedersen tildelt Doblougprisen for hele sitt forfatterskap. I årets diktsamling «Åstedsblomster» skilder han blant annet sønnens død.

Torgeir Rebolledo Pedersen er nominert for diktsamlingen «Åstedsblomster» (Oktober forlag 2015)

pedro carmona-alvarez passfoto

(Foto: Eva Lene Gilje Østensen)

Pedro Carmona-Alvarez (født 1972 i Chile) er en norsk-chilensk forfatter og musiker. Han debuterte som forfatter i 1997 med diktsamlingen «Helter». Samlingen er preget av hans bakgrunn fra to svært forskjellige kulturer. Han arbeider også med gjendiktninger fra spansk og dansk. Som tiåring flyktet han sammen med familien til Argentina på grunn av farens politiske virksomhet i hjemlandet. Senere kom familien til Norge, og bosatte seg på Kolbotn utenfor Oslo. Nå er Pedro Carmona-Alvarez bosatt i Bergen. Med debutsamlingen Helter (1997) ga han et vitalt tilskudd til norsk poesi. Siden debuten har han utgitt ytterligere to diktsamlinger, tre romaner og en essaysamling. Han har dessuten vært redaktør for Cappelen Damms debutantantologi Signaler og for Verden finnes ikke på kartet, en antologi med gjendiktninger av internasjonal samtidspoesi (med Gunnar Wærness). Carmona-Alvarez har mottatt en rekke priser, senest P2-lytternes romanpris 2012. Han er også musiker i flere band, som Sister Sonny og Moon Pedro & the New Farm Street Orchestra. Årets diktsamling fra Carmona Alvarez, er «Samtaler med onkel Nica og tante Viola». . Siden 2003 har han vært redaktør for Cappelens debutantantologi Signaler.

Pedro Carmona-Alvarez er nominert for «Samtaler med onkel Nica og tante Viola» (Kolon forlag, 2015)

laila stien passfoto

(Foto: Tine Poppe)

Laila Stien (født i Rana i Norland 1946). Hun er en norsk forfatter og oversetter. Novellene hennes er oversatt til en rekke språk. Stien har også utgitt diktsamlinger og flere barnebøker. Utover sitt eget forfatterskap, har hun også oversatt og gjendiktet flere samiske forfattere til norsk, blant annet Nils-Aslak Valkeapää, og redigert antologier med moderne samisk litteratur. I 2015 ble Stien utnevnt til æresdoktor ved UiT, Norges arktiske universitet for sitt forfatterskap og oversettelsesarbeid fra samisk. Hun har mottatt en rekke priser, blant annet Aschehougprisen 2002, Finnmark fylkeskulturpris 2014, Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok i 1993, «Å plukke en smørblomst» og Språklig samlings litteraturpris 1999.

Laila Stien er nominert for sitt forfatterskap.

ingvild rishøi passfoto

(Foto: Astrid Borchgrevink Lund)

Ingvild H. Rishøi debuterte i 2007 med novellesamlingen
«La stå», og fikk strålende mottakelse. Hennes første novellesamling. Den ble hovedbok i Bokklubben Nye Bøker høsten 2007. Hennes andre novellesamling, «Historien om Fru Berg», ble nominert til Brageprisen, og i 2014 ble hun tildelt Brageprisen for novellesamlingen «Vinternoveller». Hun har også skrevet to bildebøker for barn, og er blitt tildelt Sultprisen, P.O.Enquists pris, Språklig samlings litteraturpris og Kulturdepartementets bildebokpris. Ingvild H. Rishøi som har bakgrunn som journalist, bor i Oslo.

Ingvild H. Rishøi er nominert for sitt forfatterskap.

Ruth lillegraven passfoto

(Foto: Astrid Borchgrevink Lund)

Ruth Lillegraven (Født 1978) kommer fra Granvin i Hardanger og bor nå i Lommedalen i Bærum. Hun debuterte med diktsamlingen «Store stygge dikt» i 2005 og har senere gitt ut romanen «Mellom oss», diktsamlingen «Urd» som hun fikk Brageprisen for i 2013, og «Manillahallen» i 2014. Hun har i tillegg gitt ut tre bøker for små barn om søskenparet Mari og Magnus. I 2014 mottok hun Bokbloggernes åpen klasse-pris for «Urd».

Ruth Lillegraven er nominert for sitt forfatterskap.

I juryen for 2015 sitter:
Margit Kiland og Astrid Aase Thorstensen fra Porsgrunn bibliotek
Monika Lønnebakke fra Sparebanken Sør
Geddy Aniksdal
Astrid Borchgrevink Lund og Per Erik Buchanan Andersen fra Litteraturgarasjen.