Kategorier
Bjørg Vik Dagene Nyheter

Bjørg Vik-dagene 2015

BJØRG VIK-DAGENE pressefoto 3
EN LITTERATURGLAD GJENG FORAN BIBLIOTEKET: Initiativtakerne til nye, litteraturdager i Porsgrunn. F.v. Monika Lønnebakke, Sparebanken Sør, Hans Petter Eliassen, Grenland Friteater, Astrid Borchgrevink Lund og Per Erik Buchanan Andersen, Litteraturgarasjen, Geddy Aniksdal, Astrid Aase Thorstensen, Porsgrunn bibliotek.

Den lange reisen til et annet menneske
Da Bjørg Vik debuterte med novellesamlingen «Søndag ettermiddag» i 1963 var det samspillet mellom mennesker og ofte mangelen på dette hun skildret i novellene sine. Temaet vendte hun stadig tilbake til i et langt og imponerende omfattende forfatterskap.

Litteraturgarasjen har sammen med Porsgrunn bibliotek tatt initiativ til å etablere «Bjørg Vik-dagene», en ny, nasjonal novelle- og poesifestival i Porsgrunn. Gjennom sine noveller, romaner og skuespill ble Bjørg Vik en av de viktigste stemmene i norsk og nordisk etterkrigslitteratur. Hennes 80-års jubileum i år er et flott utgangspunkt for å starte en ny litteraturfestival i Porsgrunn, og vi er beæret over at vår egen forfatterdronning gir navnet sitt til litteraturdagene. Bjørg Vik-dagene ønsker å løfte frem de spennende strømningene innen kortformen i norsk litteratur. I landskapet noveller, poesi og dikt og krysninger mellom sjangre, gir en rekke anerkjente forfattere betydningsfulle og meningsbærende uttrykk.

Den nye litteraturfestivalen starter 30. september med en festaften i kulturhuset Ælvespeilet i forbindelse med Bjørg Viks Jubileum. Fredag 2. og lørdag 3. oktober bruker vi Porsgrunn sentrum til å arrangere forfattersamtaler, konserter og opplesninger. Porsgrunn bibliotek er litteraturdagenes hjerte, men det blir også spennende møter og musikalske innslag i kulturhuset, på utesteder og kaféer. Prisbelønte forfattere og nye, lokale stemmer vil gjeste byen. Vi får blant andre besøk av Torgeir Rebolledo Pedersen, Ruth Lillegraven, Nils-Øivind Haagensen, Ingvild Rishøi og Stian Johansen.

Hele programmet kan du kikke i her. 

Festivalen er støttet av Telemark Fylkeskommune, Porsgrunn bibliotek/Porsgrunn kommune.

bjørg vik dagene program 2015 forside

Bjørg Vik-prisen
I forbindelse med litteraturdagene i Porsgrunn vil vi også dele ut den nyetablerte «Bjørg Vik-prisen, Sparebanken Sør og Litteraturgarasjens forfatterstipend.»
Fra prisens statutter: «Prisen gis til en norsk forfatter som gjennom enkeltverk eller forfatterskap viser originalitet, litterær kvalitet og nytenkning gjennom sin kortprosa, noveller eller lyrikk.» Prisen på kr. 30.000,-vil bli delt ut årlig på litteraturdagene i Porsgrunn. Prisvinneren får i tillegg en gave fra Porsgrund Porselæn.

Lokale krefter
Bjørg Vik-dagen er et samarbeidsprosjekt. Kvindernes Læseforening i Porsgrunn og Diktets venner i Skien er medarrangører. Osebakken Andelsgård og Rent Mel i Posen går sammen om å tilby lokal nærmat på biblioteket under litteraturdagene, og  Ett Fedd stiller med festivalmeny og diktopplesning i rustikt miljø i Parkgården. Fredag kveld kommer Stian Johansen med dikt fra byggefeltet på Vold, og lørdagens gjest er Even Bolstad.

Et av mange arrangementer som vi gleder oss litt ekstra til er ‘Perler ved bredden’ i kulturhuset Ælvespeilet lørdag 3. oktober kl. 15.00 Her vil et knippe fine kultur- og mediepersonligheter dele med publikum sine favorittdikt, og utdrag fra noveller og bøker som engang ga den spesielle leseropplevelsen. Arrangementet avsluttes med en eksklusiv minikonsert med komponist og pianist Gunnar Dale.

Tittelen på novellesamlingen Bjørg Vik ga ut i 1993, oppsummerer hva vi ser etter når vi inviterer forfattere til litteraturdagene, og juryen leter etter kandidater til Bjørg Vik-prisen «Den lange reisen til et annet menneske» vil være en rød tråd gjennom en årlig, litterær vandring langs Porsgrunnselvens bredder, hvor arven føres videre fra klassiske noveller til moderne kunstuttrykk gjennom poesi og kortprosa.

Ett svar på “Bjørg Vik-dagene 2015”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..