Kategorier
Nyheter Teater

Rusa på teater

rusa på teater
GOD STEMNING: Teatergruppa fra Skien Diakonale Senter sjarmerte Skien bystyre med sin fremførelse av Alf Prøysen-viser. Her synger Ove Norschou en av flere sanger fra forestillingen.(Foto: Astrid Borchgrevink Lund/Erfaringskompetanse.no)

 

– Jeg måtte ut og ta meg en røyk for å ikke gå i taket. Det å spille teater er gir meg en helt annen rus enn den jeg opplevde før. Jeg har aldri kjent maken til mestringsfølelse enn når jeg står foran publikum, stråler Ove Norschou som er en av flere brukere av Skien Diakonale senter(SDS). Han har nettopp fremført en Prøysenvise i Skiens ærverdige bystyresal og nylig var han en av flere statister i «Smuglere» som ble spilt under Porsgrunn Internasjonale teaterfestival.

 

Tekst: Astrid Borchgrevink Lund

Senteret er et lavterskeltilbud for rusavhengige og tilbudet består av både dagsenter, hybelhus og natthjem. Bak stiftelsen står en rekke menigheter og senteret blir støttet økonomisk både fra det private og offentlige. En av aktivitetene er teatergruppa som foregår i samarbeid med Teater Ibsens skuespillere og instruktører Sylvia Salvesen og Jan Ø. Wiig.
– Mange sier at vi gjør en så flott jobb, men det er jo vi som skal takke. Vi får utrolig mye tilbake ved å få lov til å være med på dette teaterprosjektet. Jeg ville aldri vært det foruten, understreker Sylvia Salvesen.

sylvia salvesen
GIVENDE: – Dette er både lærerikt og givende. Jeg ville ikke vært samarbeidet foruten, sier skuespiller og instruktør Sylvia Salvesen ved Teater Ibsen i Skien. (Foto: Thomas Øverbø/Erfaringskompetanse.no

Vil være bindeledd
Daglig leder for SDS, Alexander Gunnerud, mener det er viktig å ikke møte noen med stengt dør når selv om de er rusa.
-Her er det plass til alle. Men oppfører noen seg aggressivt eller voldelig tilkaller vi politiet og de får karantene. Men vi ser på dem med respekt og ønsker å være et bindeledd mellom dem og det offentlige. Målet er å gi dem en bedre livssituasjon, mener Gunnerud.

Trigger å bli nykter
-Klarer du ikke leve med tankene dine, blir det skikkelig krasj noen ganger. Derfor er det så godt å gå være her på senteret. Her får vi mat, en seng, noen å prate med og trygghet i stedet for å gå på gata å ruse oss. Det er på den måten vi klarer å komme oss videre. Det å bli lytta til, bli vist tillit og blant annet få være med i teatergruppa, gir oss mestringsfølelse. Jeg har rusa meg på hasj i 43 år, så det trigger meg å bli nykter. Jeg håper fagfolka vil høre mer på oss og hva som skal til for å skape gjensidig tillit. Vi har i hvert fall mer enn nok erfaringskompetanse. Og den er uvurderlig. Det er vi som er fagfolka her, sier Ove.

Lavterskeltilbud
Skiensordfører Hedda Foss Five er ikke i tvil om at arbeidet SDS gjør er riktig bruk av penger i kommune-Norge når det gjelder feltet rus og psykisk helse.
– Både vi og mange andre kommuner tilbyr en rekke ulike tiltak. Men jeg har virkelig tro på det å jobbe med lavterskeltilbud og møte folk der de er. Det er et virkemiddel vi bør benytte oss av i overskuelig framtid.

Se Erfaringskompetanses film «Rusa på livet – lavterskeltilbud i praksis

Ønsker du mer informasjon om psykisk helse med bruker- og pårørendeblikk – sjekk ut Nasjonalt senter innen psykisk helses nettside og FB.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..