Kategorier
Døden på Høyers Krim Mellom linjene

Suksessmannen fra Bamble

jørn lier horst 1
DOLLARGLIS: Forfatter Jørn Lier Horst selger flere krimbøker enn de fleste. Foto: Kai Hansen

Soliditet, seriøsitet og skrivekunst. Slik blir det suksess av. På ti år har Jørn Lier Horst fra Rugtvedt i Bamble jobbet seg opp til å bli en av Nordens bestselgende og mestvinnende kriminalforfattere.

Tekst: Per Erik Buchanan Andersen

-Det er viktig å være etterrettelig og skikkelig når man går inn for noe, sa krimforfatteren til Litteraturgarasjens Astrid Borchgrevink Lund i en samtale ‘Mellom linjene’ på kulturhuset Ælvespeilet i Porsgrunn den 11. juni. Han er aktuell med boken ‘Blindgang’ med handling fra Stavern og Kristiansand.

-Lysten til å skrive har jeg hatt siden jeg var barn. Nysgjerrigheten gjorde at utdanningsvalget sto mellom politi eller journalistikk. Det endte med mange år som etterforsker i politiet. Nå kombinerer jeg skriving og tidligere arbeidserfaring og er forfatter på heltid.

Nordeuropeisk triangel
I ti kriminalromaner har leserne blitt kjent med etterforsker William Wisting og hans virke i Stavern og Larvik. Bøkene har inneholdt både ilanddrevne, avkappede føtter og hoder på stake, men Horst har gjennom hele bokserien tatt et bevisst valg om å ikke dyrke spekulativ vold og sex for å fylle sidene. Det går et triangel mellom Ystad i Sverige, Midsomer i England og Stavern på Vestfoldskysten. I Ystad ruller Henning Mankells Kurt Wallander opp lokale saker, og i den fiktive, engelske byen Midsomer løser Chief inspector Barnaby mord og mysterier skrevet av Caroline Graham. Stavern og Wisting ligger et sted midt imellom. Horsts kriminalromaner har lokal forankring og høy virkelighetsfaktor. I likhet med Mankell har Horst et prosjekt med å forene skjønnlitteratur og krim, og skrive historiene bort fra den hardkokte, amerikanske, krimklisjéen, og viderefører med det den nordiske arven fra Sjöwall og Wahlöös bøker om Martin Beck på seksti- og syttitallet.

Skriver som han jobbet
Da Horst jobbet som etterforsker brukte han regneark med opplysningskolonner for hver enkel person og hendelse i saken. Slik arbeider han som forfatter også. Grubler på plottet, fører inn opplysninger og viktige fakta, og jobber frem detaljene underveis i skrivearbeidet.   Ved hver ny bokutgivelse presiserer anmelderne det grundige og troverdige etterforskningsarbeidet. Horsts forse ved å legge to talenter på hverandre, skriving og etterforsking har ført ham til toppen av bestselgerlistene.

Forsiktig med damene
Wiliam Wisting er en forstandig mann. Ingen eskapader eller skandaler. I samtalen ‘Mellom linjene’ lurte Astrid Borchgrevink Lund på om Wisting var litt kjedelig og forsiktig når det kom til damehistorier.
–Han er nok mest opptatt av jobben sin, repliserte Horst.

Fra Rugtvedt til Riverton
I 2012 fikk Horst den norske Rivertonprisen for ‘Jakthundene’. For samme bok fikk han også tildelt Glassnøkkelen som tilsvarer Nordisk Råds litteraturpris for kriminalforfatterne. Det har blitt mange boksider siden purunge Horst lurte seg opp bak sofaen og skremte kameratens mor mens hun leste Stephen Kings rabies-hund Cujo. Tøffe ungdommer og referanser til Riverton har Horst bevart i sine barne- og ungdomsbøker, Clue-serien og detektivbyrå nr. 2.

Blindgang
Da Jørn Lier Horst presenterte tittelen på sin kommende roman, ‘Blindgang’, på krimfestivalen ‘Døden på Høyers’ i fjor høst, fortalte han at ‘blindgang’ er et politibegrep som brukes om retninger i en etterforskningssak som blir oversett bevisst eller ubevisst. Nå som boka er ute, drar han litt på munnviken, humrer og sier at det var bare noe han fant på, men at politiet nå har begynt å bruke begrepet.

Wisting snart slutt?
Nærmer det seg slutten for William Wisting? spør Borchgrevink Lund.
-Nja, det vil jeg ikke si noe eksakt om. Han er ti år eldre enn meg og nærmer seg pensjonsalderen for politietterforskere. Jeg har en plan for å si det sånn.

Litteraturgarasjen tipper at Wistings avslutning som etterforsker ligger skjult i hans egen barndom, og enda mer sikre er vi  på at lesere og seere i løpet av noen år får servert Wistings kriminelle Stavern i en sommerlig TV-serie.

jørn lier horst 6
FANT TONEN: Forfatter Jørn Lier Horst i samtale med journalist Astrid Borchgrevink Lund om romanen «Blindgang» på Ælvespeilet i Porsgrunn. (Foto: Kai Hansen)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..