Kategorier
Folk som gjør en forskjell Nyheter

Torolv tar hevn

Ted_Jørn_Oklungen
SLEMME GUTTER: Ted Skjellum og Jørn Steen samarbeider om filmen Saga. Foto Anne-Sophie Erichsen.

 

En helaftens spillefilm med opptak gjort i Flakvarp, Bamble og Oklungen? Joda, fullt mulig. Nå er den første teaseren til Jørn Steens ‘Saga’ klar.

Tekst: Per Erik Buchanan Andersen

-Saga. Feelgood og kostymedrama?
– Nja. Mer en standard Black metal-Biker-Zombie-film, svarer Steen og smiler i krøllene.

– Etter å ha vært med å produsere kortfilmen ‘Bad karma in little Porsgrunn’ for en tid tilbake, ville jeg gjerne ta ambisjonene et hakk videre og satset på å realisere en helaftens spillefilm. Vi lekte med en masse ulike idéer, og den mest forlokkende av dem alle var en svart komedie fra det norske Black Metal-miljøet, men ideen skar seg. Min datter er utdannet ved forfatterstudiet i Bø i tillegg til fotograf, som meg. Vi satt oss ned i hennes juleferie fra studiene og begynte å bygge et nytt manus. Vi slang alle kortene på bordet, vi ville lage film, den måtte handle om Black Metal. Hva annet er kult? Jo, motorsykler og vikinger og …. Kina, Nei, Kina passet ikke, men Island! Etterhvert satt vi med noen ganske gode kort på hånden. Vi ville lage en Black Metal Viking Biker-film. Bikere og vikinger har sånn ca. 1000 års spenn mellom seg, men da husket jeg en idé fra gammelt av. Vi kunne jo lage en film om bikere som ville lage vikingfilm. Etter en stund ble vi tipset om zombien i Eyrbyggja saga. Da falt alle brikkene på plass, en Black Metal Viking Biker-film med Zombier. Det kunne ikke bli bedre.

– Zombien i Eyrbyggjasaga? Hvem er det?

– Vi fant i Eyrbyggjasaga, historien om Torolv Bægefot og hans familie. En nokså klassisk zombiehistorie. Torolv bryter etter sin død ut av gravhaugen og terroriserer hele bygda. Etterhvert blir flere og flere av hans ofre til “levende døde” og de gjenlevende finner ut at de må ta affære og rydde “faenskapet” ut av bygda. Trond Hannemyr er glitrende i rollen som zombie.

(Klikk på bildet for å se den første traileren for ‘Saga’)

00029.3
BIKERE: Full fart over Porsgrunnsbrua. Foto Hedda Hørran

– Og musikken?

– Musikken i Saga er en mørk og tung metal. Jeg ble for noen år siden kjent med Ted Skjellum, han er nok bedre kjent som musikeren Nocturno Culto, både som soloartist og fra band som Darkthrone, Sarke og Satyricon. Foruten vår felles interesse for tung rock, så fant vi også tonen i forhold til nokså sære artister som Diamanda Galás, The Residents og Suicide. Det viste seg at Ted hadde også laget sin egen film, “The Misanthrope” og han også var begeistret for brødrene Kaurismäki fra Finland. Vi fant raskt ut at vi måtte samarbeide og Ted fikk med seg hele bandet Sarke i Saga. Dette er virkelig kremen av norske metal-musikere som ville gi ut et konseptalbum rundt Eyrbyggja saga. Musikken forholder seg relativt strengt til deres kommende konseptalbum.

– Og de fleste av opptakene har dere gjort lokalt?

– Vi har jobbet for det meste i Porsgrunn. Med opptak i Oklungen, Bjørkedalen, Porsgunn Mekaniske, hos Savage MC og i sentrum. Men vi har også en del i Bamble, Skien, Flakvarp, Drangedal, Skåtøy, Jomfruland og i grensetraktene mellom Larvik og Sandefjord. I tillegg noen avstikkere til Tinn, Voss, Odda og Eidsfjord samt på Røldals- og Haukelifjell. Av økonomiske årsaker er den største andelen av opptak tatt innen en halvtimes kjøretur fra Porsgrunn sentrum. Men vi følte at vi måtte by våre utenlandske seere på noe mer dramatisk natur også, derfor tok vi turen over fjellet med et mindre team.

– Hvordan har du klart å finansiere et slikt prosjekt?

– Det første stedet vi klarte å finne hjelp til finansiering var hos Sørnorsk Filmsenter. De koplet oss mot Telemark fylkeskommune, og det så i starten ut som om det ville gå greit å få støtte også der, om enn en litt lengre vei å gå. Vi forsøkte også Norsk Filminstitutt, men uten hell. Det er svært vanskelig å nå gjennom i Oslo når man ikke bor der inne.. Men der hvor vi mangler penger, så kan lokalpatriotisme, eventyrlyst, arbeidsglede, entusiasme og andre sånne honnørord allikevel få det til.

Nå nærmer vi oss premiere. Vi hadde aldri klart dette uten en kjempestor gjeng med entusiastiske hjelpere.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..