Kategorier
Uncategorized

Kreativ kraft mellom linjene

nina odegard astrid borchgrevink lund
Forfatter og doktorstipendiat Nina Odegard og Astrid Borchgrevink lun i samtale om Gjenbruk som kreativ kraft. Foto: Litteraturgarasjen.

Ekstra bord og stoler måtte settes ut i sal to på Ælvespeilet, da forfatteren av boka «Gjenbruk som kreativ kraft», Nina Odegard snakket ‘Mellom linjene’ med Litteraturgarasjens Astrid Borchgrevink Lund.

Tekst: Per Erik Buchanan Andersen.

Det var yrende liv på og utenfor Ælvespeilet kulturhus kvelden før første mai. En flokk av pedagoger, barnehageassistenter, kultur- og økologiinteresserte skulle på vårt arrangement, mens ute på plassen hadde amcar-gutta stilt opp de nypolerte doningene sine. Forskjellige folk og forskjellige idéer, men hos begge miljøer er gjenbruk viktig.

Nina Odegard har mangeårig erfaring som pedagogisk leder i barnehager, hun var daglig leder i Kreativt Gjenbrussenter Grenland, og er nå doktorstipendiat i Høyskolen i Oslo og Akershus. I boka «Gjenbruk som kreativ kraft» tar hun for seg etiske, kreative, politiske og filosofiske perspektiver når det gjelder å jobbe med gjenbruk.

Vår måte
Nina Odegard tufter sine ideer på de italienske Reggio Emilia-teoriene som sier at barn lærer og utvikler seg i samhandling med andre barn, omgivelsene sine, og kompetente, nysgjerrige voksne. Barnet har alle muligheter for utvikling boende i seg. Pedagogens rolle er å legge til rette for mest mulig utvikling, la barnet få mulighet til å utforske og tolke omgivelsene.

Dette er fine, demokratiske verdier vi kan bygge videre på. Vi må gjøre ting på vår måte. Å jobbe med gjenbruk i barnehager er å sette miljøspørsmål i forgrunnen der demokratiske verdier får en sentral plass.

nina odegard
Nina Odegard gløder for gjenbruk og kreativitet. Foto: Litteraturgarasjen.

Temperatur om Gjenbrukssenteret
Odegard fortalte om boka si, og forklarte intervjuer Astrid Borchgrevink Lund hvordan hun kunne gjenbruke materialer Lund hadde tatt med fra søpla. En fruktkurv i plast, en ispinne, sjokoladepapir. En av publikum, Hans Petter Eliassen ville sågar gjerne ha med plastkruven, for festivalgata til årets teaterfestival skal dekoreres ved bruk av gjenbruksmaterialer. Humring blant publikum og en gemyttlig og hyggelig atmosfære i sal to, men Odegard klarer ikke helt å holde tilbake når samtalen dreise inn på nedleggelsen av Gjenbrukssenteret.

-Jeg er selv politiker, og kan godt si at slike beslutninger handler om prioriteringer, men skal jeg være ærlig så sitter jeg med hele vokabularet av stygge ord på innsida. Det er virkelig frustrerende, et tap og et savn at Gjenbrukssenteret er lagt ned. Det ble startet som et pilotprosjekt, et foregangseksempel med overføringsverdi til andre kommuner. Slik gikk det ikke her i regionen. Heldigvis finnes det fortsatt gjenbrukssentra andre steder, Om noen år, tror og håper jeg at både Porsgrunn og Grenland tar opp hansken igjen og er mer modne for nytenking.

Søppel er ukultur
Ordet ‘Gjenbruk’ kan være et ladet ord, både positivt ved at man bruker ting om igjen, men også negativt, søppel er jo ikke bare bra, sier Borchgrevink Lund, og Odegard svarer:

-Det er denne type tankegang jeg ønsker økt bevissthet omkring med boka mi. Lars Hylland Eriksen har skrevet en klok bok om søppel; den bør flere lese. Ved å bygge en barnehagefilosofi rundt gjenbruk som en grunnverdi utvikles både barna, miljøet og fremtiden.

Boka er gitt ut på Pedagogisk Forum.

Ett svar på “Kreativ kraft mellom linjene”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..