Kategorier
Mellom linjene

Mellom linjene – 3 samtaler om litteratur

Litteraturgarasjen inviterer denne våren til en serie på tre forfattertreff i samarbeid med kulturhuset Ælvespeilet under vignetten ‘Mellom linjene’. Vi er stolte av å kunne presentere to veletablerte og internasjonale navn, og en debutant.

  1. april – Gjenbruk som Kreativ kraft
nina odegard astrid borchgrevink lund
IKKE KAST, BARE BRUK: Nina Odegard og Astrid Borchgrevink Lund samtaler om kreativt gjenbruk. Foto: Per Erik Andersen

 

Nina Odegard er aktuell med boken «Gjenbruk som kreativ kraft».

Miljø og gjenbruk i hverdag og barnehage er helt sentralt i vår nye framtid. Hva inspirerer oss, hvor lurer mønstermonsteret og hvilke tips og ideer kan hjelpe oss på veien. Møt forfatter Nina Odegard i samtale med Litteraturgarasjens Astrid Borchgrevink Lund.

Nina Odegard har jobbet i barnehagefeltet som assistent, førskolelærer og styrer og vært prosjektleder for etableringen av Kreativt Gjenbrukssenter i Grenland. Hun er for tiden doktorgradsstipendiat ved Høgskolen i Oslo og Akershus, hvor hun forsker på gjenbruk i barnehagen.

Med denne boken ønsker forfatteren å bidra til mer kunnskap om, og inspirasjon til, kreativt gjenbruk i barnehagen. I samtalen «Mellom linjene» tar de for seg etiske, kreative, politiske og filosofiske spørsmål i et landskap med mange muligheter.

 

  1. mai – Ingvar Ambjørnsen
IMG_2798
ELLING VENDER TILBAKE: Ingvar Ambjørnsen kommer til Ælvespeilet med nye, upubliserte bloggtekster fra romanfiguren Elling. Foto: Per Erik Andersen

 

Elling er tilbake. Den annerledestenkende surkålpoeten vokste seg ut av Ingvar Ambjørnsens fire bøker til filmlerretet og teaterscener verden over, og ble et allemannseie. Et begrep, en tilstand. Alle skjønner hva det er å være ‘litt Elling’. I avslutningen av «Elsk meg i morgen» (1999) sender forfatteren Elling ut i en ny psykose. Han forlater ham ikke, men mister ham av syne. Og nå, femten år etter, er han tilbake og sender sine bloggtekster til forfatteren. – Jeg var sikker på at han var borte, sier Ambjørnsen. -Men med sin sedvanlige insisterende tro på egen sannhet, krever han nå på nytt sin plass.

Spark til bokbransjen
Som et spark mot forlag og bokhandlerkjeder reiser Ingvar Ambjørnsen rundt om i landet og presenterer Ellings bloggtekster direkte til publikum. Et av hans første stoppested er Porsgrunn.
-Dette er back to basic, et litterært prosjekt jeg tester ut direkte til leserne, og et spark til forlagsbransjen og bokhandelkjedene. De har laget noen nye ordninger som gjør at bøker som forfattere har holdt på med i kanskje ti år, kun selges til full pris fra november til mai. Deretter er det fritt frem for dumping og billigpriser. De tar fra oss levebrødet. Jeg kan ikke stoppe den ordningen, men jeg kan gjøre ting på min måte, og det gjør jeg nå – leserne først, forlaget etterpå.

Ambjørnsens nye tekster sprudler av nysgjerrighet og overskudd. Nøyaktige hvilke Elling-funderinger vi får høre gjenstår å se, men han har sterke meninger om både Yoko Ono, Dalai lama, kjøtt og homofile på trikken.

 

  1. juni – Jørn Lier Horst – Blindgang
IMG_2588
NY BOK OM WISTING. Den tiende krimromanen om Wiliam Wisting slippes i begynnelsen av juni. Litteraturgarasjen snakker ‘Mellom linjene’ med forfatter Jørn Lier Horst. Foto: Astrid Borchgrevink Lund.

 

En låst safe etter et dødsbo, fastboltet til gulvet i en kjeller i Stavern er utgangspunktet for Blindgang, den tiende boka om etterforsker William Wisting fra Jørn Lier Horst. Boken slippes fra Gyldendal forlag 1. juni 2015.

Tidligere har vi blitt kjent med Wisting når han sakte, men sikkert bygger opp bevisene i en sak. Denne gangen er det motsatt. William Wisting må bruke all sin erfaring på en sak som andre mener er avklart. ‘Blindgang’ er et politibegrep om en retning i saker som etterforskerne ikke ser, eller som i dette tilfellet, etterforskerne ikke ønsker å se.

I tillegg til spenningen, løfter Horst frem dilemmaene som ligger i hva som gjør at et menneske dømmes eller ikke.

Jørn Lier Horst er en av våre bestselgende og mestvinnende krimforfattere. For romanen «Jakthundene» (2012) mottok han den norske Rivertonprisen, den skandinaviske Glassnøkkelen og nylig Deckarakademins pris för bästa till svenska översatta kriminalroman. I samtale med Litteraturgarasjen presenterer Horst sin nye roman.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..