Kategorier
Bokpraten

Kristine Næss: Slektens forbannelse

kristine næss
BARE ET MENNESKE: Forfatter Kristine Næss er nominert til Nordisk råds litteraturpris for sin siste roman. Foto: Per Erik Andersen

 

-Ønsket om å leve et godt liv er det jeg forsøker å skrive om i forfatterskapet mitt, fortalte Kristine Næss da hun besøkte Bokpraten på Porsgrunn bibliotek på Verdens bokdag for å prate om sin siste, prisnominerte roman, Bare et menneske.

Tekst og foto: Per Erik Andersen

-Vanskelige og vonde følelser kan gå i arv. Fortiden påvirker oss og våre handlinger, slik er det også med hovedpersonen, Bea Britt i den siste boka mi.

Når bredere ut
Kristine Næss har blitt nominert til Nordisk råds litteraturpris for Bare et menneske. Romanen ble gitt ut på forlaget Oktober i fjor høst. Næss har helt siden debuten med diktsamlingen Obladi i 1996 vært en av de betydeligste norske samtidsforfatterne. Men med en viss likhet med Merethe Lindstrøm som fikk Nordisk råds litteraturpris i 2012 og Rune Christiansen som mottok Brageprisen i fjor, har hun vært en forfatternes forfatter, litt i skyggen av de store bestselgerne.

-En slik nominasjon er veldig hyggelig. Jeg får mange flere invitasjoner og når bredere ut med litteraturen min. Det er jo det en forfatter ønsker, sier Næss til litteraturgarasjen.

kristine næss 2
VERDENS BOKDAG: Godt besøk på det populære tiltaket ‘Bokpraten’ på Porsgrunn bibliotek.

 

Tre kvinneskikkelser
Bare et menneske
handler om Bea Britt, en forfatter i femtiårene som har sluttet å skrive. Bea Britt bor i farmorens hus og blir dratt inn i, og mistenkt, i en forsvinningssak med ei tolv år gammel jente. Bea Britt bærer på en tung arv; slektens forbannelse, kaller Næss det. Bea Britt er desillusjonert, sitter hjemme med skrivesperre, drikker vin og gjør merkelige ting. Motvekten til den dominante farmoren og Bea Britts eksistensielle krise vises gjennom Beate, datteren av ei venninne, som på alle måter viser positivitet og viljestyrke til å ta tak i eget liv.  Gjennom disse tre kvinneskikkelsene forteller Næss om følelsen av å være fanget selv om muligheten og forutsetningene for et godt liv er til stede.

Hvem forsvinner
Bare et menneske er en frittstående roman, men noen tanketråder kan trekkes tilbake til Hannah og hennes historie med Heddy som Kristine Næss ga ut i 2008.

-Jeg gir ingen eksakte svar i boken, sier Næss. Leserne må selv gjøre seg opp en mening. Er Bea Britt involvert i forsvinningssaken? Hvordan finner man veien til et godt liv, og hvor mye av oss selv forsvinner i fortidens forbannelse.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..