Kategorier
Anmeldelser Nyheter

PIT – Magiske dager i juni

PIT BOKA NETT 1
PIT-boka er klar. Grenland Friteaters Hans Petter Eliassen(f.v.) og Trond Hannemyr sammen med fotograf Dag Jenssen, solgte og signerte mange jubileumsbøker lørdag. (Foto: Per Erik Andersen/Litteraturgarasjen)

Kan en festival forandre en hel by? Byen med sjøfartstradisjoner og som blir delt i to av en sølvgrå elv, kan i år feire 20 år med en internasjonal teaterfestival i sin midte. Hvis du fortsatt lurer, er svarer ja. Festivalen har forandret Porsgrunn. Og nå er boka med bilder og korttekstekster endelig klar.

Tekst: Astrid Borchgrevink Lund Foto: Per Erik Andersen

Det er boklansering på byens kaffebar i Storgata. Det er solvarm aprillørdag og det har allerede rukket å samle seg en liten kø foran stablen med bøker der Trond Hannemyr og Hans Petter Eliassen fra Grenland Friteater og fotograf Dag Jenssen er klare med vekslekasse og signerinspenn. Jubileumsboka har fått tittelen «Hele byen – en scene» og det er nettopp det denne flotte fotoboka bærer preg av når den viser glimt fra landets eldste og største scenekunstfestival, Porsgrunn Internasjonale teaterfestval(PIT).
En flyktig greie
– Det har vært en moro prosess, for vi ville virkelig dokumentere hva PIT har stått for i løpet av disse 20 årene. Teater er en flyktig greie, derfor har det vært viktig for oss å dokumentere, sier kompanjongene i friteateret som røper at førsteopplaget er på 1.000, men at de gjerne selger flere. Med et budsjett på 150.000 kroner har de fått plass til ca. 50 tekster og i overkant av 200 bilder. Mange ble invitert til å bidra, og både tekst og bilder strømmet etter hvert inn. Blant fotografer finner vi Danny Twang, Ørjan Madsen, Bent Gundersen og ikke minst Dag Jenssen som har vært fast fotograf fra 2004 selv om han var inne i bildet allerede i 2002.

En viss diskresjon
– Hva har vært den største utfordringen i utvelgelsen av bildene?
– Det vanskeligste har vært å velge vekk. Materialet har vært stort, sier Dag Jenssen som mener teaterfotografering krever en viss diskresjon.
– Som fotograf kommer man ofte inn i en fortettet situasjon, spesielt hvis det er førpremierer eller at andre ting står på spill. Man må også ha øyne åpne for at regissøren kanskje ønsker seg andre bilder enn det salgsdirektøren ser for seg.

Jernmasker og stylter
– Hvilke favoritter har du i boka?
– Bilder fra Brusteinsballet eller Leo Bassi som sitter utladet etter endt forestilling er noen eksempler. Men også den russiske skuespilleren Derevo som Harlekin. Og publikum naturligvis. Som fotograf er det alltid fint å snu fokus. Jeg tipper det er en del folk som vil finne seg igjen på bildene, mener Jenssen til Litteraturgarasjen.
Selv om PIT er stor er byen liten. Bla i boka og du vil oppleve at teaterminnene strømmer på. Enten du digger flammeblåsere i Festivalgata, fortsatt grøsser litt av Teatr Biuro Podrozy med jernmaske og stylter på Porsgrunns Mek eller Smuglere som lister seg langs elva.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..