Kategorier
julekalender 2014

24. desember – Øystein Beyer – Harde tider

24 desember øystein beyer

Øystein Beyer er ordfører i Porsgrunn.

God jul til Litteraturgarasjen!

En bok jeg vil anbefale i disse tider er HARDE TIDER av europajournalist Ingeborg Eliassen

«Europas harde tider kommer snart til en arbeidsplass nær deg,» skriver utenriksjournalist Ingeborg Eliassen i sin nyutkomne  bok, « HARDE TIDER » om det nye arbeidslivet i Europa.

Boka fattet min interesse da jeg lyttet på NRK på vei til et møte i Oslo. Tematikken er høyst aktuell i den politiske debatt som foregår knyttet til fleksibilitet i arbeidslivet, vern om faglige rettigheter og  forventninger om at H/Frp regjeringen må løse opp i arbeidsmiljølovens bestemmelser.

Som reisende reporter i Eurokrisen i nærere tre år, møtte forfatteren  «vanlige» europeere som strevde med å klare seg i dagliglivet.

«Kjøttbollen i kafeteriaen var varme. Dagens første kunder var på vei i den merkede handleløypa ,» vi får beskrevet felles opplevelser gjennom et besøk på IKEA, men denne gangen i Hellas.

En etter en ble medarbeiderne kalt inn til HR sjefen for å skrive under nye arbeidskontrakter. Kollektivavtalen mellom fagforening og selskapet ble lagt til side. Nå var lønn og arbeidsvilkår et forhold mellom individ og selskap. Ned foreløpig 11 % i lønn, fleksibilitet i arbeidstid, og som trussel og alternativt til ikke å ville skrive under var en klar beskjed:  – «finn deg noe annet å gjøre.»

Dette var i 2012, og Hellas var økonomisk knekjørt og levde på støtte og nåde fra EU gjennom dyre lån fra 2010. Eksemplene er mange i hele det europeiske arbeidsliv.

Jeg har selv vært i møter med verdens største møbelkjede som fremstår med en grønn miljøprofil som bygger opp om imaget «å skape et bedre hverdagsliv for oss alle.»

Boka beskriver på sin vei gjennom økonomikrisens Europa hvordan folk er redde for å få sparken. Fortvilede småbarnsforeldre skriver under på lønn og arbeidsforhold som flytter dem over i arbeidsforhold som gjør dem totalt ubeskyttet.

Tenk deg selv i en situasjon der du tilbys dårligere lønn, og med forventninger om økt fleksibilitet der arbeidsplassen er på den ene side av byen. Og for å redde familien fra konkurs strever du kilometer unna for å ta en deltid for en annen arbeidsgiver – så lenge arbeid finnes.

Tenk deg situasjonen. Barn skal til skolen, bestemor makter ikke å beholde leiligheten, barnefamilier blir kastet ut, og historier om godt utdannede 40 åringer som må flytte hjem grunnet brutalisering av pengemakt og arbeidsliv.  Da er det duket for ekstreme miljøers inntreden på den politiske arena.

 

Fagforeningsknusing: Journalist Eliassen overvar et møte der Human Rights Watch beskrev hvordan europeiske multinasjonale selskaper holder verdiene høyt hevet på hjemmebane, men benytter kostbare advokatfirma som eksperter på såkalt union busting el fagforeningsknusing.

Nevnt ble Deutsche Telekom, Kongsberg Automotives (KA)mfl. På en fabrikk i Ohio varslet KA kutt i lønn, helseforsikringer og pensjoner. Da forhandlinger skar seg, gikk norske KA til lock out for senere å flytte til Mexico. Så kan vi jo bare undre hvordan arbeiderne er beskyttet i Mexico.

 

Du skal være sterk om du tør å betale fagforeningskontigent når valget står mellom ei luselønn eller ingen inntekt i det hele tatt.

Boka beskriver mesterlig hvordan makt er skjøvet over til de få, og hvordan Europas velferdssystemer smuldres opp. Det store spørsmålet blir når krisen er over. Har pengemakta tatt grep, fagforeninger mistet innflytelse, og vi selv må greie oss så best vi kan med å være « vår egen lykkes smed.»

Kampen om vår egen arbeidsmiljølov har så vidt startet.

HARDE TIDER er vel verd noen lesetimer.

God jul til alle fra Øystein Beyer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..