Kategorier
julekalender 2014

22. desember – Litteraturgarasjens julekalender

22 desember ønskemandag

Mange fine boktips noen få dager før jul.

 

runar2

Runar Bakken – Ikaros av Axel Jensen

Runar Bakken er dosent ved Høyskolen i Telemark, og er aktuell i høst med sakprosaboka «Frykten for alderdommen».

På slutten av sekstitallet leste jeg Ikaros av Axel Jensen. Både handlingen og måten forfatteren skrev på brøt så totalt med andre ting jeg hadde lest. Boken handler om en manns reise til Algir, gjennom Sahara på lastebil til Tamanrasset. Her bor han som eneboer i flere måneder ute i ørkenen. Ikaros er på mange måter en annerledes dannelsesreise, en bok som ga meg nye perspektiver og horisonter.

God jul fra Runar Bakken

 

Geddy_by-Else-Marie-Laukvik

Geddy Aniksdal – Om livstolking av Jon Hellesnes

Geddy Aniksdal er en del av motoren i Grenland Friteater og har nylig skrevet den personslige fortellingen «Mitt Liv som mann»

Hei, Litteraturgarasjen

Berre ei favorittbok! Eg har so mange, og eg er so glad i dei. Ei som eg har hatt med meg nokre år no, og som er ei bruksbok for leving er Jon Hellesnes si bok OM LIVSTOLKING Som det står bakpå boki: Mennesket er ikkje i verda liksom bordet er i rommet, egget i korga eller eplet i skåla . Mennesket er, til skilnad frå tinga, merksam på sin eigen førekomst, og det kan ikkje unngå å tolke andre menneske og sin eigen omgivnad.

Nei, me kan ikkje det tenkjer eg og, og les den generøse, humoristiske og kloke Hellesnes om att innimellom, til gleda, rettleiing og trøyst. Til undring.

Beste helsing frå Geddy Aniksdal

image1

Lena Barth – Merete Junker

Lena Barth Aarstad er fra Porsgrunn og er utdannet ved Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA). Her hjemme er hun blant annet kjent for sine sommershow på Kafe K.

Jeg leser mye skuespill, og har som regel alltid et manus som skal skrives eller pugges, og får ofte dårlig samvittighet hvis jeg da leser noe annet i steden… Men jeg har blitt glad i å lese krim. Jeg har bodd i Chigago, Liverpool og London; og har alltid synes det har vært spennende å lese (krim)bøker, som er satt i områder jeg kjenner godt. Nå er jo det også godt mulig etter at jeg flyttet hjem til Porsgrunn. Jeg koser meg veldig med Merete Junker sine bøker; «Jenta med den røde ballongen», «Tvillingen» og «Pumasommer». Jeg ønsker meg «Venuspassasjen» og bøkene om Teddy Walle til jul.

En fin og god jul til alle fra Lena Barth

 

Fornøyd og rødkledt: Forfatter Haldis Halmrast

Haldis Halmrast Moi – Merete Junker

Haldis Halmrast Moi

Sender et julekort fra mitt tilholdssted i Tyrkia. Her bor jeg og skriver hele vinteren. Kaller meg freelance og livsnyter. Jeg vil gjerne anbefale Venuspassasjen av Merete Junker. Jeg synes hun skriver godt og er ei flott dame. Jeg heier veldig på Merete og hennes bøker og skulle gjerne fortalt mer, men sliter med et elendig nettverk på grunn av et helsikens tordenvær som farer over her på andre døgnet.

God jul til alle hjemme i Norge

Beste hilsen Haldis Halmrast Moi

 

andre kassen

André Kassen – Beatles av Lars Saabye Christensen

André Kassen er en saksofonist som høster både nasjonale og internasjonale superlativer, og er å høre på flere konserter i Grenland i julen. Kassen fikk Skien kommunes kunsterstipend i 2012. 

Til Litteraturgarasjens julekalender

Min favorittbok er nok den boken som for alvor fikk meg til å lese bøker, – Beatles av Lars Saabye Christensen. Det å lese denne som 14-åring og flytte inn i deres verden var en helt ny og utrolig spennende opplevelse for meg.

 

bjørn erik 2

Bjørn Erik Kristiansen – Kjærlighet i koleraens tid av Gabriel Garcia Marquez

Hei! Min favorittbok er fremdeles «Kjærlighet i koleraens tid» av Gabriel Garcia Marquez som senere vant Nobelprisen i litteratur. Dette er en fantastisk og fantasifull fortelling om kjærlighet som aldri blekner. Ellers gjorde indianerbøkene til James Fenimore Cooper et uutslettelig inntrykk i guttedagene, jeg drømte om Apacheindianere etter meg i skogen for å skalpere meg. Disse bøkene tente leselysten i meg. Den libanesiske forfatteren Amin Maalouf er også god (Leo Afrikaneren, Samarkand, De hengende hagene, Korstogene sett fra araberenes side). Den finske humoristen Arto Paasalinna  er også god, les boka «Kollektivt selvmord» og den om pastoren som fikk en bjørn som kompanjong.

God Jul fra Bjørn Erik Kristiansen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..