Kategorier
julekalender 2014

15. desember – Tom Erik Lønnerød – Chroma

15 desember Tom Erik lønnerød

 

Tom Erik Lønnerød trekker i kunstneriske snorer både på Spriten Kunsthall og ellers i Grenland. Han har sendt redaksjonen dette juklekortet med en av sine favorittbøker.

 

Gode Litteraturgarasjen

I år er det 20 år siden filmskaperen, scenografen, forfatteren, kunstneren og hagegartneren Derek Jarman døde. Jarman er kanskje ikke min favorittforfatter, han er ikke engang min favorittregissør, men filmene hans og bøkene hans har like fullt bidratt til å forme meg og jeg anbefaler hvem som helst å tre inn i Jarmans komplekse, kunstneriske virke.

Jeg møtte Jarmans filmer for første gang i 1995 ved en slump under et studieopphold i Danmark – der lette jeg også frem hans bokutgivelser; først dagboknedtegnelsene i «Modern Nature», deretter «At Your Own Risk» og «Chroma». Bøkene fyller ut de sterke, visuelle inntrykkene fra filmene – de forklarer hans fascinasjon for kunsthistorie, filosofi og blomster. Gjennom bøkene, som i filmene, kan man følge Jarmans kamp for homofiles rettigheter i Thatchers Storbritannia og vi kan følge hans utflytende livsstil i swinging London på 1960- og 70-tallet. En livsstil som får en bråstopp på 80-tallet da HIV og AIDS for alvor gjør seg gjeldende.

«Chroma» er på overflaten en bok om livet med AIDS, men dypest sett er det en bok om livet, om alle de små tingene som hverdager er fylt opp av. Det høres ut som en klisjé, men Jarman greier virkelig å løfte det trivielle til å bli noe ekstraordinært. Boka er like springende som Jarmans montagefilmer og består av en rekke observasjoner, sitater og innfall. Det sterkeste øyeblikket, som i filmen «Blue» (1994), er når Jarman lister opp den uendelige rekken bieffekter som følge av medisinen han pumpes full av. Mot slutten av livet tar sykdommen synet fra den ultravisuelle kunstneren Derek Jarman. Det er hjerteskjærende. 19. februar 1994 er det slutt.

  1. desember er verdens AIDS-dag, da tar jeg som regel frem Derek Jarmans bøker eller filmer og tillater meg en tur inn i hans fargerike verden. Det er befriende. God fordomsfri jul!

tmrk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..