Kategorier
julekalender 2014

8. desember – Knut Inge Solbu – Bly

8 desember knut inge solbu

Knut Inge Solbu er sjef for Porsgrunns nye, kulturelle storstue, Ælvespeilet, og har sendt oss denne hilsenen mellom julekonserter og arrangementer.

 

Ojojoj, én favoritt bok. Selve favorittboken! Det er ikke noen liten utfordring Litteraturgarasjen kommer med nå i førjulstiden. Jeg kommer til den ene, men gå må en liten runde først. 

Den første boka som slår meg som en av flere favoritter er Beatles, Lars Saabye Christensen sin fantastiske roman. Jeg gikk i sjetteklasse første gang jeg leste den. Akkurat så ung at jeg ikke skjønte hvem det var som ranet banken. Hubert vant jo pengelotteriet 🙂 Beatles har jeg lest flere ganger og føler nok at jeg forstår mere nå enn jeg gjorde første gangen…

Den neste boken som kommer opp i tankene som en favoritt er En bønn for Owen Meany. Ikke alt John Irving har skrevet har gitt meg like mye, men Owen Meany er en helt klar favoritt. Karakteren, stemningen, tidskoloritten – en bok som sitter i kroppen lenge! Beklager om dette blir en opprammsing, men jeg kan ikke mene noe om faroritt, uten å nevne Øst for Eden til Steinbeck, Norwegian Wood til Murakami eller Vidunderbarn til Roy Jacobsen.

Så til den ene, favoritten i bestemt form… Det må bli en Saabye Christensen bok og det må bli Bly. Det kunne vært Jubel, det kunne vært diktsamlingen Jaktmarker, men i dag er det visst Bly. Ingen bok har jeg lest så mange ganger, ingen bok har jeg levd meg inn i på denne måten. Om du har lest Beatles, men ikke Bly, må det sies at det er en mørkere bok. Stemningen er tyngre, alderen på hovedpersonene er høyere og konsekvensene av valgene blir større. Ingen subber nedi med begge henda som Kim Karlsen. Få skriver om fiksjonskarakterer så du blir kjent med dem, som Saabye Christensen. Det blir ikke så mye bedre enn når Kim oppdager at han ikke kan noe særlig om dykking likevel. Erkjennelsen kommer med blybelte på, på bunnen et sted i Oslofjorden. Kim flyter jo ikke opp igjen, men staker ut kurs og begynner å gå mot Nesodden.

I jula er det endelig litt tid til å lese igjen, Harpesang til Levi Henriksen ligger klar. Jeg gleder meg!

God jul fra Knut Inge Solbu

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..