Kategorier
julekalender 2014

4. desember – Merete Junker – The Cather in the Rye

4 desember merete junker

Hei, og god jul!

En bok som stadig biter seg fast og nekter å slippe taket, er “The Catcher in the Rye” av J.D. Salinger. Hver gang jeg ser et bilde fra Central Park i New York, tenker jeg på Holden Caulfield, hovedkarakteren og fortelleren i boka, gutten, tenåringen, privatskoleeleven Holden, som i løpet av den korte tidsperioden vi får følge ham, beveger seg rundt i det kaotiske, ensomme og vanskelige livet med et sterkt indre ønske om aldrig å bli voksen, eller mer presist kanskje, aldri bli som de voksne.

Forfatteren, J.D. Salinger, er også fascinerende. Han skrev ikke stort mer enn denne ene boka som kom ut i 1951, og som umiddelbart ble en suksess. I dag er den oversatt til alle store språk og selges i et opplag på 250.000 hvert eneste år! Salinger nektet å la boka bli filmatisert. Han nektet også å gi intervjuer. De største og mest prestisjetunge medier fikk blankt avslag på sine forespørsler, men Salinger gjorde ett unntak. Et fantastisk unntak, karakteren Holden Caulfield verdig, faktisk, og hylende morsomt, synes jeg: En jente som ba om et intervju til skoleavisa ble tatt imot av forfatteren og fikk laget saken sin.

Julehilsen fra Merete

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..