Kategorier
julekalender 2014

3. desember – Jonny Andvik – Sigrid Unset

3 des jonny andvik

Hei dere!

Takk. Jeg har mange favorittbøker. Men en bok (snarere tre) av Sigrid Unset har jeg tatt opp igjen for enda en gjennomlesing denne førjulstiden. Og det er Kristin Lavransdatter, Kransen, Husfrue og Korset. Som kjent mottok Sigrid Unset Nobelprisen i litteratur for disse middelalderskildende bøkene i 1928.

Det er imponerende bøker på mange måter. Sigrid Unset skrev trilogien om natten i en tid som var krevende for henne med oppdragelse av barn, uten mann, splittet i sitt syn på religion, kritisk til kapitalismens påvirkning på kvinners livssituasjon og hun advarte mot Hitler og det fascistiske tankegods osv.

Trilogien Kristin Lavransdatter fra 1920 – 22 er en evig aktuell roman som skildrer et menneske fra fødsel til død. Den tar opp kvinners kamp i et samfunn med strenge sosiale normer fordelaktige for menn, beskriver landet politisk og økonomisk etter en brytningstid fra gammel tro til nye religion, til pestens omkalfatring og «unntakstilstand.»

I tillegg har den det personlige aspektet; observasjon av menneskelige følelser og handlinger, kampen mellom tro og tvil, pasjon kontra regler, tradisjoner og plikter.

Kristine Lavransdatter er en berikelse å lese.

 

God adventstid  fra  Jonny Andvik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..