Kategorier
julekalender 2014

2. desember – Ingrid Elisabeth Kåss – Den afrikanske farm

2 des Ingrid Elisabeth kåss

Julehilsnene fortsetter å strømme inn. I dag har vi fått et hyggelig kort fra helseministeren i Porsgrunn, virksomhetsleder og Cand Philol Ingrid Elisabeth Kåss.

 

Hei gode garasjefolk!

Med de udødelige ordene «Jeg hadde en farm i Afrika ved foten av fjellet Ngong» inviterer Karen Blixen oss inn i sitt liv. Det er et vidunderlig eventyr vi inviteres inn i, og jeg var så heldig 2.november i år å besøke Karen Blixens farm i Kenya. Det var en fantastisk opplevelse; som å gå inn i en vakker litterær tekst. Gjenkjennelsen var sterk, jeg følte jeg hadde vært der før! Så stor er Karen Blixens fortellerkunst.

Mitt bidrag til Litteraturgarasjens julekalender er derfor «Den afrikanske farm»av Karen Blixen. Jeg leste den første gang for lenge siden i Bokklubbens utgave oversatt av gode Harald Sverdrup. Nå har jeg lest originalutgaven «Out of Africa» som først utkom i 1937, 16 år etter hun forlot farmen for godt.

Dette er en erindringsroman, i romanen blandes forskjellige sjangre som poesi, historie, fiksjon og filosofi. Beretningen er personlig; ikke privat. Karens ektemann Bror er knapt nok nevnt, og forholdet til hennes elsker Denys Finch Hatton fremstår kun platonisk i teksten. I den storslagne filmen «Out of Africa»med Maryl Streep, Robert Redford og Klaus Maria Brandauer er det disse forholdene som har fokus og interesse. Slik sett er filmen komplementær til romanen.

Når jeg nå har vært der, på farmen i Afrika ved foten av fjellet Ngong og har lest romanen på ny, er det avslutningslinjene som sterkest sitter i meg. » Fjellryggens vakre bølger hevet seg over det flate landet omkring. Den var mørkere blå enn himmelen. Men det var allerede så langt borte at de fire toppene så ubetydelige ut på den lange fjellkammen. Det var så vidt jeg kunne skjelne dem. Det så så annerledes ut herfra enn fra farmen. Det var som det var et annet fjell. Omrisset ble langsomt glattet og jevnet ut av avstanden.»

God jul fra

Ingrid Elisabeth

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..