Kategorier
Bokbad Bokpraten Nyheter

Fullt hus for stille bok

 

 

Det nærmer seg advent. Stearinlysene er tent og pepperkakene venter knasende i den røde plastboksen. Det er trangt i sofaene når biblioteket i Porsgrunn ønsker velkommen til årets siste «Bokpraten». For det skal handle om ensomhet. Ensomheten i Lydia Ernemans liv og forfatter og Brageprisvinner Rune Christiansens siste roman.

Tekst og foto: Astrid Borchgrevink Lund

Det er Litteraturgarasjens Per Erik Andersen som foredrar om både forfatterskap og Christiansens roman som nylig ga ham den anerkjente prisen.  Andersen beskriver boka som lavmælt, nesten sky, noe som mulig kan sammenliknes med forfatteren – tilbakeholden, men med et betydningsfullt forfatterskap.

Det store i det lille Vi blir kjent med Lydia, foreldrene, møtet med gutten Johan, Edvin, dyrene og natur. Vi får møte den eldre kvinnen Anna på Lillejulaften og hele tiden klarer forfatteren å formidle det vi bærer i oss fra både fortid og nåtid. Han henter frem små ting og insisterer på ingen måte å vise det det store i det lille. Bare antyder at det lille er mer enn nok.

Svensk grunntone Per Erik Andersen trekker linjer fra Christiansen til Per Petterson og Per Lagerkvist og mener det er noe syngene, svensk over boken. En var grunntone som kjennes mer og mer viktig jo tydeligere man blir kjent med både boken og forfatterskapet. Christiansen er til daglig leder av Forfatterstudiet ved Høgskolen i Bø. Nordisk Råds Litteraturpris -Det er en fin bok. Enkel å forstå samtidig som den har mange lag. Jeg blir ikke forundret om det blir nominert til Nordisk Råds Litteraturpris, sier Andersen som avslutter «Bokpraten» for det lesehungrige publikum med Per Lagerkvist´ dikt som han mener summerer godt hva boka handler om:

 

Det är vackrast när det skymmer Det är vackrast när det skymmer. All den kärlek himlen rymmer ligger samlad i ett dunkelt ljus över jorden, över markens hus.

Allt är ömhet, allt är smekt av händer. Herren själv utplånar fjärran stränder. Allt är nära, allt är långt ifrån. Allt är givet människan som lån

Allt är mitt, och allt skall tagas från mig, inom kort skall allting tagas från mig. Träden, molnen, marken där jag går. Jag skall vandra ensam, utan spår

Les Litteraturgarasjens anmeldeldelse om Rune Christiansens roman ”Ensomheten i Lydia Ernemans liv”.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..