kaffe2

OVERGANG MED SMAK AV KAFFE: Det var ingen selvfølge at jeg skulle starte med kaffe. Det var en spennende overgang etter femten år i bank, sier innehaver Torhild Vedvik Hansen i Kaffe&The-Spesialen.

– Folk kommer innom får å treffe kjente, lese aviser og få en god kopp kaffe. Og jeg får et forhold til utrolig mange av kundene. Det er veldig ålreit. Jeg trenger ikke et mer sosialt liv enn det.

Tekst og foto: Astrid Borchgrevink Lund og Per Erik Andersen

Skyene henger grå over Storgata i Porsgrunn. Det har begynt å regne og få er lystne på å stikke hodene ut. Likevel går det stadig folk i døra på Kaffe & The-Spesialen. Folk som søker etter noe å varme seg på. Ved kaffemaskinen står Torhild Vedvik Hansen. Det er 15 år siden hun overtok butikken etter forrige eier, Kojedal, og da hun gjorde den om til kaffebar fikk hun dreisen på både capuccino, melkeskum med hjerter, latte med karamellsmak og kunnskap om de dyrebare bønnene.

Blant brunmalte vegger, tapetsert med tebokser og fotografier som ramme, finner vi Torhild med pannelugg og briller. Hun er nøye, hver eneste kopp kunden ber om skal være like god som den forrige.

Den nye almenningen
-Det jeg liker ekstra godt med dette stedet er at her møtes folk fra alle lag og kulturer. Her inne finnes ikke borgerkriger eller klasseskiller. En kaffebar har på mange måter blitt den nye almenningen, plassen der folk treffes uforpliktende, bare for å ta en kaffe. Kontroverser er det lite av, heller det motsatte. Folk tar med en gammel stol de synes kan passe i hjørnet her, og nå i høst har noen av stamgjestene strikkedugnad. Når de stikker innom, strikker de noen runder på et babyteppe til en av jentene som jobber her. Trivselen er viktig for et sted som dette, folk gjør litt som de vil.

– Joda, dagene blir lange. Jeg har hatt tolv uker ferie de siste femten årene. Her får jeg så mye impulser og tilbakemeldinger at jeg trenger egentlig ikke noe mer sosialt liv enn butikken. Den var femti år da jeg overtok, og det var jeg også. Det begynner å bli en stund siden, men jeg holder noen år til, sier Torhild og ler.

kaffe1

Første kaffebaren
Da jeg overtok, var konseptet med kaffebarer noe helt nytt. Det var bare slik man hadde i Oslo. Det var sønnen min, Simen, som satte meg på idéen. Og vi har vært tro mot konseptet. Kaffe og te. Ikke noe krydder eller gaveutsalg, ikke mat bortsett fra croissanter og scones fra Rent mel i posen. Ikke noe vin. Det er viktig at kundene vet hva de får, og jeg tror de liker det.

Julespesialen
– Det eneste vi har lagt til i sortimentet er belgisk sjokolade til jul. I år har vi bestilt så mye at jeg vet nesten ikke hvordan vi skal få lagret alt sammen. Desember er en viktig måned. Alle skal ha litt ekstra god kaffe, og både kommunen og næringslivet er flinke til å bestille fra oss. Jeg liker julemåneden, da yrer det ekstra her.

KAFFESKJELVEN

Dobbel espresso
2 cl tequila
Club soda
Sitron eller lime
Sitronsirup
Isbiter
Ristes

Øyekontakt
Torhild mener at Kaffe og thespesialen er en butikk av den gammeldagse sorten. – Her er det øyekontakt og servering over disk, ikke noe samlebånd.

– For noen år siden var det stillere, men nå kommer kundene hele dagen. Vi opplever at folk er flinke til å bruke byen selv om mye av handelen er lagt til kjøpesentrene.

(artikkelen fortsetter under bildet)

IMG_2478

KUNDETIPS: Stine Hegna Abrahamsen lager det meste kundene ber om. Tips til forskjellige typer kaffe eller te blir det også.

 

Ikke jålete lenger
-Vi drikker kaffe på en annen måte nå enn før. En periode var det litt jålete, med kaffe med hint av blåbær og slikt, men slik er det ikke lenger. Kundene vet hva de vil ha. Mange av dem har kaffemaskiner hjemme som er like avanserte som den vi har her. De er opptatt av kvalitet, hvor kaffen kommer fra og hvordan den er sammensatt. Man bruker ikke ferdigmalt traktekaffe hvis man skal ha noe skikkelig godt.

Reisen til India
Jeg ble med leverandøren vår, Solberg & Hansen på en tur til India for å se hvordan kaffen ble produsert. På en kaffefarm utenfor Bangalore fikk jeg se innhøstingen av bønnene. Kaffefarmene tar vare på familiene som jobber der. Bygger barnehager og sykehjem. Mange blir født på, og lever på farmen hele livet. Kaffen som vi selger her er både økologisk og fairtrade.

Selv foretrekker jeg kaffe som ikke er for syrlig, og jeg unner meg en god kopp cortado i pausene, sier Thorild før hun forsvinner bak disken for å servere nok en kunde.

 

——————–

KAFFE OG LITTERATUR
Eksistensialisme, feminisme og den moderne roman ble delvis utformet på kafeene i Paris. Jean-Paul Sartre og Simone de Beavoir satt først og skrev i Le Dôme, før de på flyttet til Café Flore i 1940.Brasserie Lipp var Ernest Hemingways stamsted og skrivestue. Cafeene trakk også til seg forfattere som Baudelaire, Balzac og Rainer Maria Rilke og våre norske Knut Hamsun, Hans Jæger og Bjørnstjerne Bjørnson i tillegg til blant annet Jonas Lie bodde permanent i Paris, og Henrik Wergeland. Scott Fitzgerald og Gertrude Stein vanket også på kafeene der de både jobbet og smakte på godt drikke. Å nyte en god kopp kunne også Voltaire, Henry James, William Faulkner og John Steinbeck.

 

(Artikkelen ble første gang publisert i Litteraturgarasjen Kulturmagasin #3 2014.)