GRUPPEFOTO DAG 1

 

Drap, overgrep og spionasje. Det fikk publikum et nærmere bekjentskap med på krimfestivalen «Døden på Høyers» som startet i går.

 

Det var en mørk og stormfull aften. Likevel hadde mange funnet veien til stedet for der vår mest kjente krimforfatter gjennom tidene, Sven Elvestad, døde for 80 år siden. Åstedet for kveldens begivenheter var det rosa hotellet i Skien, der Elvestad alias Stein Riverton, endte sin siste dag, vel og merke uten mistanke om noe kriminelt.

 

Råskap fra gata
Men spenning ble det uansett. Norges krimnestor Nils Nordberg «forhørte» de utvalgte forfatterne etter tur. Og fra den dype chesterfieldsofaen på scenen forklarte og fortalte de om sine siste bøker og forfatterskap.

Bernt Rougthvedt, historiker og forfatter fra Skien, ga oss et dypdykk inn i Elvestad/Rivertons liv, mens Aslak Nore med sin siste roman «Oslo Noir» ga et interessant innblikk både i Oslos underverden og råskapen på gata. Han fortalte også om hvordan han jobber med research. -Jeg skriver kun fra hjertet og jeg vil få frem livet fra Oslos bakgater, forklarte Nore før han måtte reise videre til New York.

TOM KRISTENSEN

INGEN KJÆRE MOR: Råskap dyp kunnskap. Rivertonprisvinner Tom Kristensen fortalte om bøkene og arbeidsmetodene sine på festivalen som startet onsdag. Foto: Kai Hansen

Rituale ved graven
Tom Kristensen har med sin siste bok «Dødspakten» avsluttet sin trilogi om nordmenn som har vært villig til å ofre liv og helse for Norge. Boka handler om norske soldater i Norges krigføring i Afghanistan I samtalen med Nils Nordberg ga han et innblikk i den tøffe hverdagen soldatene blir utsatt for og vi fikk kjennskap til ritualet soldatene gjør når en av sine dør.

-De drikker seg fulle der de sitter rundt den nye graven og legger brukte patronhylser på stedet til ære for den som er død, fortalte han.

Kristensen mottok Rivertonprisen for «Dødsriket».

handlet om krigsseilerne og krigsprofitørene under andre verdenskrig, mens den andre boken, «Dypet» handler om nordsjødykkerne på begynnelsen av 1980-tallet. Vi får en god porsjon fortiet norgeshistorie i denne lune samtalen mellom Nordbyhandlet om krigsseilerne og krigsprofitørene under andre verdenskrig, mens den andre boken, «Dypet» handler om nordsjødykkerne på begynnelsen av 1980-tallet. Vi får en god porsjon fortiet norgeshistorie i denne lune samtalen mellom Nordby

Plot i Paris
-Jeg opplevde selv å bli utsatt for et plot, etter et opphold i Paris. Senere fikk jeg ideen om å bruke dette litterært, forklarte Jorun Thørring som er både lege og kriminalforfatter. Hun hadde ingen planer om å skrive bøker, men kan skylde på en påske med dårlig vær. Det var starten på «Skyggemannen» som ble en braksuksess.

Det vi leser om i bøker, kan virke rystende, men hverdagen er hundre ganger verre, mente hun. Thørrings siste roman, «Mørketid», handler om alvorlige overgrep som skjedde på en internatskole langt mot nord.

JORUN THØRRING

Jorun Thørring hadde ingen planer om å bli krimforfatter, men legen opplever stor suksess med sine bøker, fOTO: Kai Hansen

Urettferdighet og overgrep
Journalist og krimforfatter Trude Teige har skrevet flerre bøker og er nå aktuell med romanen «Jenta som sluttet å snakke. Et sterkt samfunnsengasjement preger samtalen hennes med Nordberg. -Overgrep i bedehusmiljøer kjenner vi til. Vi vet de finnes, men likevel får det lov til å fortsette. Dette setter jeg på dagsorden. Er det noe jeg ønsker å få kastet lys på med mitt forfatterskap så er det urettferdighet og overgrep som skjer i blant annet slike miljøer, sa en engasjert Trude Teige.

Festivalen fortsetter i kveld med Jørn Lier Horst, Gard Sveen og Vidar Sundstøl, alle Rivertonprisvinnere, i tillegg til Skiens Merete Junker, samt de nye krimstemmene Roar Ræstad og Frode Eie Larsen.

Mer info på FB: Døden på Høyers

Bak festivalen står Litteraturgarasjen, Litteraturhuset i Skien og Thon Høyers Hotell.

Tekst: Astrid Borchgrevink Lund
Foto: Kai Hansen

Foto: Ole Kaland, NRK

Døden på Høyers 

Journalist og forfatter Sven Elvestad er mannen bak pseydonymet «Stein Riverton» som Rivertonklubben er oppkalt etter. «Les mer om ham i artikkelen «Mannen bak «Jernvognen».
Vidar Sundstøl: «Lokker med djevelens giftering»

TRUDE TEIGE

ALVOR OG ENGASJEMENT: Forfatter Trude Teige i samtale med krimnestor Nils Nordberg.

 

 

 

.