Kategorier
Krim Nyheter Scenekunst

Pjolter, flukt og forfatterskap

lars vik - omre - 12

Smulgerliv og på flukt fra politiet. Slikt ble det salgssuksesser av da Arthur Omre skrev bøker fra eget liv.

Utenfor «Ælvespeilet» kommer en mann slentrende. Iført dobbeltspent dress, hatt, frakk og elegant skjerf. Det var i USA han lærte å kle seg. For skal man skaffe seg penger, må man se ut som penger. Han bringer med seg duften av sigar til det ventende publikum på kulturhuset. Svend Adolf Antonisen eller Anton Juel, Carl Berg eller Bill Scott har ankommet gående fra Moldhaugen på Vessia i Porsgrunn. Eller er det skuespiller Lars Vik vi møter og som setter an tonen sammen med musiker Leif Winther?

Vann og brød
Men det er Omres skrøner og betroelser vi møter. Vi får kjennskap til hvordan han rømmer til sjøs, forliser, jobber med turbiner på Rjukan reiser til Tyskland og USA. Havner som teknisk tegner i Newport, så Kristiania. Han gifter seg med Ruth Evensen, jobber med blant annet husbygging før konkursen innhenter ham. Deretter blir han tatt for smugling. Det handler om spritslag og flukt, fengsel og benådning. Mer smugling og vann og brød i Horten kretsfengsel. Senere blir det fengsel i Akershus for tyveri og svindel. «Brennevinsmugling kan være en innbringende geskjeft. Det gikk godt. Men så gikk det ikke lenger», minnes han. «Cellelivet er kjedelig. Fryktelig kjedelig. Jeg begynte å skrive det jeg hadde opplevd. «Smuglere» ble en salgssuksess. Og hva var stilen min? Korte setninger. Subjekt, predikat, punktum.»

lars vik omre skrivrmaskin
LUN FORESTILLING: Forestillingen «Sannheten er mye verre» om Porsgrunnsforfatter Arthur Omres liv og tekst, hadde premiere onsdag kveld. Skuespiller Lars Vik og musiker Leif Winther ga oss et interessant innblikk i Omres liv.

Dødskjedelig by»
Omre begynte å like forfatterlivet selv om han syntes Porsgrunn med alle sine bedehus var kjedelig. Romanen «Smuglere» kom ut i 70.000 eksemplarer og i perioden 1935-66 skriver han 14 romaner, en føljetong, to skuespill og en rekke noveller. Samtidig som han syntes Porsgrunn var dødskjedelig, frekventerte han blant annet Park-restauranten. Og mens Lars Vik memorerer, spiller Leif Winther den vakre «Porsgrunn min by»-sangen, skrevet av Bjørg Vik. Hun var tilstede på onsdagens premiere.

Ikke borgerlig tulling
Han hadde denne uroen, flyttet rundt. Kvinnehistorier var det også. Han hadde sansen for dem selv med kone og tre barn. I annekset på Moldhaugen satt han og skrev. Der ble også hans siste samling til, «Den røde silkekjolen». Den ble utgitt i 1966, året før han døde. «Jeg ville ikke bli en borgerlig tulling. Og det litterære miljøet i Oslo byr meg imot, forklarer Omre mens Lars Vik med stor innlevelse leser opp novellene «Hunden» og den fortreffelige «Ål i Karri». Omre var en luring. En hyggelig sådan. Men den hardbarkete smugleren han skrev om i bøkene, savnet vi noe av i forestillingen. Omre uttalte selv; «Mitt liv har vært for jævlig»…»Kanskje blir jeg så gammel at jeg blir helt snill igjen. Men aldri så dumsnill at jeg gir ut min egen selvbiografi. Den romanen ville bli for beveget.» Mer av den siden skulle vi gjerne sett.

lars vik - omre2
NOVELLE I GODSTOLEN: Arthur Omre og Lars Vik i sitt ess med novellen «Ål i karri». Det å bli lest høyt for er fint det,

Jubileum
Omre tar sin siste pjolter, hatt og frakk og spaserer mot Moldhaugen. Over Porsgrunnselva lyser en ostegul halvmåne. Den velbrukte skrivemaskinen på scenen skal få hvile litt. Men ikke for lenge. Neste år setter Grenland Friteater opp «Smuglere» på nytt, 20 år siden sistgang. Forestillingen på «Ælvespeilet», «Sannheten er mye verre» er tilegnet Hans Jørgen Vik.

Tekst: Astrid Borchgrevink Lund
Foto: Per Erik Andersen

smuglere og flukten
«Smuglere» og «Flukten» var Arthur Omres største suksesser. Totalt skrev han 14 romaner, samt noveller og skuespill.

Mer om Arthur Omre på Litteraturgarasjen finner du her: Kunsten å skrøne.

«Sannheten er mye verre»: https://litteraturgarasjen.no/2014/10/08/sannheten-er-verre/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..