Kategorier
Døden på Høyers Krim Nyheter

Døden på Høyers – krimfestival i Skien

Døden på høyers heading

Litteraturgarasjen, Litteraturhuset i Skien og Thon hotel Høyers ønsker velkommen til «Døden på Høyers», en ny, nasjonal krimfestival i Skien.

I desember er det åtti år siden Norges fremste kriminalforfatter, Sven Elvestad, alias Stein Riverton. døde på Høyers hotell. Dette er bakgrunnen for at krimfestivalen nå sparkes i gang. Riverton var større enn Jo Nesbø, solgte over en million bøker, intervjuet en vill løve, drakk og hadde angst, og var den første utenlandske reporter som intervjuet Adolf Hitler.

Torsdag 6. og fredag 7. november har vi fått en rekke kriminalforfattere og Rivertonprisvinnere til å besøke Skien for å fortelle om forfatterskapet og bøkene sine.

Dørene åpnes kl. 17:00 begge dager, og kveldsprogrammet forgår fra kl. 18:00 – 2030.

Her er initiativtakerne til krimfestivalen:

Døden på Høyers pressefoto
DØDEN PÅ HØYERS: Fra venstre, Per Erik Buchanan Andersen og Astrid Borchgrevink Lund fra Litteraturgarasjen. krimforfatter og Rivertonvinner Jørn Lier Horst. Merthe Nilssen fra Litteraturhuset i Skien, Hotelldirektør Christer L. Sørensen og Helle Riis fra Litteraturhuset i Skien.

Les flere saker om festivalforfatterne og Døden på Høyers på Litteraturgarasjen:

Mannen bak jernvognen – et miniportrett av Stein Riverton

Åpner lukkede rom – Jørn Lier Horst om å skrive

Bykrim fra Junker – om Merete Junkers siste bok, Venuspassasjen

Døden på Høyers – Møte med et hotell og et gjenferd.

Program torsdag 6. november (pris kr 150,-)

Kl. 17:00 Pianomusikk og åpen bar i lobbyen

Kl. 18:00-20:30 Åpning med miniforedrag om Sven Elvestad ved forfatter og biograf Bernt Rougthvedt. Deretter samtaler Nils Nordberg med forfatterne Aslak Nore, Trude Teige, Tom Kristensen og Jorun Thørring.

Middag for de som ønsker i restaurant Madame Blom fra kl 21:00.


Nils Nordberg

Nils Nordberg (f. 1942) er cand. mag. i engelsk, litteraturvitenskap og folkeminnevitenskap, har arbeidet i NRK siden 1966 og fra 1973 i Radioteatret, hvor han har satt opp 130 hørespill. Nordberg var med på å stifte Rivertonklubben 1972 og var president der 1977–83 og 1985–2001. For dette arbeidet fikk han Rivertonklubbens ærespris 1992.

978x

Bernt Rougthvedt (f. 1956) er historiker og forfatter, bosatt i Skien. Han har skrevet en rekke tidsskriftartikler, romaner og biografier, blant annet biografien Riverton: Sven Elvestad og hans samtid. I år er han aktuell med den kritikerroste romanen Saken mot Abelone.

Aslak Nore_foto AKAM1K3

Aslak Nore (f. 1978) er fra Oslo. De siste årene har han etablert seg som en av de tydeligste stemmene i norsk offentlighet, blant annet med dokumentarbøkene Gud er norsk (2007) og Ekstremistan (2009). Den kritikerroste thrilleren En norsk spion (2012) var Nores første roman om Peter Wessel, og den har fått sin oppfølger i Oslo Noir (2014).

Trude Teige

Trude Teige (f. 1960) er utdannet oversetter og journalist. Har jobbet i TV2. I 2002 debuterte hun med den historiske romanen Havet syng, oppfølgeren Lene seg mot vinden kom to år senere. De tre krimromanene om TV-journalisten Kajsa Coren – Noen vet (2009), En hjelpende hånd (2010) og Svik (2012) har vunnet mange lesere. Aktuell med romanen Jenta som sluttet å snakke.

døden torsdag kristensen2

Tom Kristensen (f. 1955) er utdannet siviløkonom og ingeniør. Han debuterte i 2001 med finansthrilleren En kule, som ble en solid salgs- og kritikersuksess. I 2006 fikk han da også Rivertonprisen for romanen Dødsriket. I år er Kristensen aktuell med Dødspakten som omhandler Norges krigføring i Afghanistan, om en norsk soldat som ser noe han aldri burde ha sett.

Døden torsdag Jorun Thørring2

Jorun Thørring (f.1955) Hun er lege og bosatt i Trondheim. Debutboka, kriminalromanen Skyggemannen, ble en kritikersuksess høsten 2005. Thørring har stor internasjonal appell og hennes bøker om etterforskeren Aslak Eira er på vei til filmlerretet.

Festivalprogram fredag 7. november (Pris kr 150,-)

Kl. 17:00 Pianomusikk og åpen bar i lobbyen.

Kl. 18:00-20:30

Helga Lilleland presenterer de spennende, nye krimstemmene Frode Eie Larsen (Du skal lide) og Roar Ræstad (Sovende hunder).

Tidligere redaktør i Varden, Lars Kittilsen, speed-dater med Telemarks største krimforfattere; Jørn Lier Horst, Merete Junker og Vidar Sundstøl.

IKulturjournalist Anne Lill Wenneck Aas (TA) samtaler med årets Riverton-prisvinner Gard Sveen (Den siste pilegrimen).

Middag for de som ønsker i restaurant Madame Blom fra kl 21:00.

døden fredag horst

Jørn Lier Horst (f. 1970) er vinner av Bokhandlerprisen 2011, Rivertonprisen og den skandinaviske Glassnøkkelen 2012. Lier Horst har tidligere jobbet som etterforskningsleder i Larvik, og kjenner godt til både miljøet og metodene han skriver om. Lier Horst skriver også bøker for barn og ungdom.

SONY DSC

Gard Sveen (f. 1969) er norsk krimforfatter og arbeider som seniorrådgiver i Forsvarsdepartementet.. Debuterte i 2013 med den omfangsrike og spennende kriminalromanen Den siste pilegrimen som ble belønnet med både med den norske Rivertonprisen og den skandinaviske Glassnøkkelen som beste kriminallitterære arbeid dette året.

døden fredag sundstøl

Vidar Sundstøl (f. 1963) er oppvokst i Drangedal i Telemark. Han har tidligere bodd i Egypt og USA. Sundstøl slo gjennom med Drømmenes land, første bok i Minnesota-trilogien. Boken vant Rivertonprisen 2008. Hele Minnesota-trilogien er foreløpig solgt til seks land og Nordisk film har kjøpt opsjon. Siste boken i triologien, Ravnene, utkom våren 2011.

døden fredag ræstad

Roar Ræstad (f. 1968) underviser på Strinda videregående skole og har en master i historie fra NTNU. Sovende hunder er hans debutroman. Ræstad er en av de nye stemmene på årets festival.

døden fredag junker

Merete Junker (f. 1959) er bosatt i Skien. Hun er Camilla Läckbergs norske favoritt og debuterte som forfatter i 2008 med romanen Jenta med ballongen. For den ble hun tildelt Maurits Hansen-prisen Nytt Blod for beste norske krimdebut. Junker har jobbet som journalist i radio og aviser, og som lærer. Nå er hun aktuell haktuell med romanen Venuspassasjen.

Døden fredag larsen

Frode Eie Larsen (f. 1973) er krimforfatter og markedsansvarlig i Forlagshuset i Vestfold. Han debuterte med Hemmeligheten i 2011. Siden har han skrevet en roman i året, og i år er han aktuell med sin fjerde kriminalroman Du skal lide. Eie Larsen er en av de nye stemmene på årets festival.

Arrangører: Litteraturhuset i Skien ved Merete Nilssen og Helle Riis, Thons Hotell Høyer ved direktør Christer L. Sørensen og Litteraturgarasjen ved Per Erik Andersen og Astrid Borchgrevink Lund.

2 svar på “Døden på Høyers – krimfestival i Skien”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..