sven elvestad

MØRK I BLIKKET: Mye foregikk i Elvestad. Han skrev, debatterte, bløffet og slet med angst og alkohol.

Klokken halv seks neste kveld ble gitterdøren smekket igjen bak ham. Inne i det store løveburet satte Elvestad seg på en krakk, mens sirkusdirektøren iført sitt røde fløyelskostyme, gikk bort og åpnet skilleveggen for løven. Elvestad så straks at den ikke var trygg på ham. Mustapha krøp sammen i et hjørne og hveste stygt.

«Mustapha vet at De sitter her,» sa han, «og da vil den ikke et øyeblikk vende ryggen til Dem. Den venter visst, at De skal angripe. Den er redd. Hvis den nå fløy på Dem, så var det bare instinktivt selvforsvar. Vil de intervjue mer?»
«Nei, takk.»
(Fra Riverton – Sven Elvestad og hans samtid av Bernt Rougthvedt, Cappelen 2007) 

Eventyreren og den litterære kameleonen, Sven Elvestad, alias Stein Riverton skapte omrent alene kriminalsjangeren i Norge på begynnelsen av nittenhundretallet. Han sprengte grenser for litteratur, journalistikk og intervjuer på en helt ny måte. I avsnittet over var han den første i verden til å intervjue en løve. Elvestad var den første utenlandske journalist til å intervjue Adolf Hitler i 1923.

Sven Elvestad var en koloss av en mann på nesten to meter, han hadde et enormt pengeforbruk og et tilsvarende stort behov for annerkjennelse. Han levde i lange perioder uten fast bopel, men bodde på hoteller hvor han skrev og drakk sine pjoltere. Norges største krimforfatter ble funnet død på Høyers hotell i Skien for åtti år siden, den 18. desember 1934.

Eventyrlig og mystisk
Mye med Sven Elvestad er egenartet og eventyrlig. Selv navnet er mystisk og omdiktet. Gutten ble født i Fredrikshald (Halden) den 7. september 1884, og fikk navnet Kristoffer Elvestad Svendsen. Seksten år gammel dro Kristoffer til Kristiania og levde et dobbeltliv som «Chr. Elvestad, volontør hos handler Chr. Matthiessen» om dagen, og som Sven Elvestad, selverklært journalist og teaterkritiker på kveldene. Morens pikenavn, Elvestad, brukte han igjen senere som grunnlag for sitt mest kjente pseudonym, Stein Riverton.

Mange av dagens krimforfattere har et bevisst forhold til Sven Elvestad. Jørn Lier Horst bruker navnet Elvestad som utgangspunkt for mysteriene i barnekrimserien Detektivbyrå nr. 2.

Humoristisk bløffmaker
Elvestad var visstnok både snobb og bohem med humor og snert. Som ung medarbeider i avisen «Fri presse» foreslo Elvestad følgende for å få flere abonnenter:

-Vi serverer en aprilspøk!
Erichsen var ikke helt med.-En aprilspøk, i avisen?
-Hvorfor ikke, vi finner på noe fantastisk, noe som vil gjøre avisens navn kjent, mente Sven.

Første april 1907 kunne Fri Presse meddele sine lesere at et romskip fra mars var landet på Notodden, rett ved siden av Hydros nye nitrogenfabrikk. Mystiske vesener tiltrakk telemarkingene, og i store flokker kom de for å se skapningene! Med sitt kjekke pr-stunt var Sven Elvestad den første til å presentere en aprilspøk i en avis. Og nye abonnenter strømmet til Fri Presse

Knut Gribb og Asbjørn Krag
I det store utland regnes vanligvis verdens første kriminalroman å være Edgar Allen Poes «Mordene i Rue Morgue» (1841), men nordmannen Maurizt Hansen var først ute. To år før Poe, med fortellingen «Mordet paa Maskinfører Rolfsen». Likevel er det Sven Elvestad som gjorde kriminalhistorier til en litterær sjanger i Norge.  På begynnelsen av nittenhundretallet skrev Elvestad en drøss om mesterdetektiven Knut Gribb under nok et pseudonym, Kristian F. Biller. Som følge av pengetrøbbleo og  rettighetskonflikter byttet detektiven etterhvert navn til Asbjørn Krag, og Elvestad tok krimforfatternavnet Stein Riverton.

IMG_2521

PRODUKTIV: Sven Elvestad skrev nesten nitti romaner og bøker i tillegg til utallige avisartikler, essayer og portretter.

Jernvognen
Både Elvestad og Riverton solgte en masse bøker, over en million kopier av Elvestads historier er trykket opp, og med «Jernvognen» utgitt på Aschehougs forlag i 1909 fikk Stein Riverton et internasjonalt gjennombrudd. Han satte en standard for norsk krim.

Riverton ble sammenlignet med Sherlock Holmes-forfatteren Arthur Conan Doyle og Edgar Allan Poe. Kritikerne var overbegeistret, en skrev: «…det er ikke en Detektivfortælling i ordets almidelige Forstand. Det er en psykologisk Kriminalroman. Egentlig for første Gang har Stein Riverton uddybet sit emne og givet det kunstnerisk Form, en Form, der undertiden har naaet det ypperlige.»

Cigarrøkende uvæsen
I ettertid er det Rivertons mytiske skikkelse som kriminalforfatter som har blitt stående, men Sven Elvestad var en plog også i journalistikken; hans person- og reiseskildringer er til tider gnistrende, og portrettene, hvor han er mer opptatt av egne beskrivelser og betraktninger, enn hva intervjuobjektet faktisk sier, er legendariske.

I november 1908 gjorde Elvestad et intervju med vennen og lyrikeren Herman Wildenvey: «Han er en merkelig blanding af en Automobil, en Kunstner og et cigarrøkende uvæsen.» Det ble etterhvert en ære å bli karikert og til dels latterliggjort av Elvestads skarpe penn, det var ikke engang alltid journalisten stilte opp til intervjuet, men skrev det likevel.

Etter et besøk i Porsgrunn, skrev Elvestad at kjeltringene i småbyen var de heldigste i landet som satt fengslet i andre etasje på rådhuset, med varme, god plass og teatersalen vegg i vegg.

Intervjuet Hitler
På tjuetallet var Sven Elvestad opptatt av Mussolinis Italia, og fascinert av hva som foregikk i Tyskland. Som første utenlandske reporter, intervjuet Elvestad Adolf Hitler i 1923.

«…man blir straks oppmerksom på disse funklende øine, maaske derfor, at de staar lidt ut av hodet; han har et træk ved munden som tyder på brutalitet.». Seksten år før krigens utbrudd stiller Elvestad blant annet disse spørsmålene, og Hitler svarer:

-Tror De at kunne naa maalet ad ordinær vei, for eksempel gjennom valg?
-Det vil tiden vise, den tid som staar til vor raadighet. Situationen kan selvfølgelig utvikle seg derhen, at en hurtig inngripen nødvendiggjøres.
-Under hvilke omstændigheter vil en saadan situation indtræde?
-Hver øieblikk som helst under tysklands videre bolsjevisering.
-Mener De, at De nu er sterk nok til at være situationens herre for eksempel under et kommunistforsøk?
-Vi skal slaass og saa faar vi se.
-Hvilke er Deres utenrikspolitiske maal?
-Folkenes selvbestemmelsesrett.
-Hvis Deres bevægelse seirer, er De da beredt til personlig at overta den ansvarlige ledelse?
-Für was halten Sie mich denn!

IMG_2529

SISTE REIS: Turen til Palestina for å finne ro, stoppet brått i Skien

Døden på Høyers
«Ansiktet var som paletten til Ludvig Karsten og nesa hang som nedfallsfrukt,» sa en bekjent da han så Sven Elvestad gå på toget til Skien i desember 1834. Elvestad var sliten, år med pjoltere hadde satt sitt preg, og angsten ble stadig mer tyngende. Han vil til Palestina med skipet Bosphorus som hadde avgang fra Menstad.

Båten var forsinket. Elvestad og hans hjelper Haakon Haugen tok inn på Høyers Hotell i Skien. De spiste middag og delte en flaske vin i uværet, Elvestad skrev et par brev som han gikk til resepsjonen for å poste. Da vennen ikke kom tilbake, fikk Haugen beskjed i resepsjonen om at Elvestad hadde fått låne nøklene til toalettet. Haugen så Elvestad sitte bakoverlent gjennom nøkkelhullet og ropte forfatterens navn. Elvestad svarte ikke.

Tekst: Per Erik Andersen
Foto: Astrid Borchgrevink Lund