Kategorier
Nyheter

Hva er det med Telemark?

IMG_2393
BYGD OG BY, BØNDER OG FINTFOLK: Vest-Telemarkingen Talleiv Huvestad fast og bestemt på vei til Eidsvoll i 1814. I bakgrunnen, Serine Jeremiassen.

Bønder, tømmer og hvitt gull var noen av ingrediensene da bokverket Telemarks historie ble presentert i Ælvespeilet i Porsgrunn 16 oktober.

Tekst: Per Erik Andersen – foto: Astrid Borchgrevink Lund.

Hvert fylke har sin historie, og hver bygd og by har sin patriotisme tuftet på geografi, historiske hendelser eller personer. Likevel, det er noe eget med Telemark. Bare navnet har en gjenklag av noe opprinnelig og norsk.

Felles løft
På initiativ fra Høyskolen i Telemark og Telemark Fylkeskommune har 27 forskere og eksperter fra hele landet jobbet i fire år med trebindsverket «Telemarks historie», 1200 sider med fylkets historie fra de eldste tider og fram til i dag.

Smart regi
Telemarks historie ble presentert gjennom en festforestilling i regi av Tor Arne Ursin. Historikere og forfattere leste utdrag fra sine tekster, og Grenland Friteater spilte små tablåer fra historiske hendelser.

Forestillingen og presentasjon av bokverket var skrellet fritt for høytidelige taler, det var fakta og historikk som snakket til publikum. Vi fikk møte eidsvollsmannen Talleiv Huvestad, formidlet av skuespiller Leif Arne Sanden i storform, Kjersti Posti Høgli som Serine Jeremiassen og Lars Vik som danskeridderen Claus Bille. I tillegg hadde forestillingen innslag av både kor, hardingfele og fantastisk vokal fra Bjørn Dagfinn Tveit fra Treungen.

(Saken fortsetter under billdekarusellen)

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Norge i miniatyr
«Telemarks Historie» er historien om det mangslungne fylket, om bondeopprør, tømmer, jernversdrift, porselen, samhold og storindustri. Første bind tar for seg perioden før 1814, bind to er fra tida 1814 til 1905 og tredje bind tar for seg perioden fra 1905 og frem til i dag. Historiebøkene er en storsatsing både i sider, omfang og økonomi; tolv millioner har bokverket kostet fylkeskommunen.

telemarks historie

Så er det vel noe eget med oss telemarkinger da. Forestillingen i Ælvespeilet fikk publikum til å føle sine egne røtter, og de fleste var ekstra rakrygget på vei ut av storsalen. Et og annet tilløp til kveing var å høre. Sannsynligvis en som visste hva hun ønsket seg til jul.

Bokverket er gitt ut på Fagbokforlaget, og er å finne i bokhandelen i begynnelsen av november.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..