Kategorier
lokallitteratur Nyheter Uncategorized

Spøkefugl og gledesspreder

Ivar nett 2 bredde

Bygdeoriginal Oscar Josefsen fant på mye rart. Nå kommer den lokalhistoriske boka om borgherren fra Bamble, ført i pennen av journalist og forfatter Ivar Nefstad.

Som så mange i Bamble var Oscar Josefsen (1891-1973) halvt svensk. Hans far kom traskende landeveien fra Dalsland for å skaffe seg jobb i gruvene på ”Frankrike”, hvor selskapet Compagnie Franscaise des Mines de Bamble drev med utvinning av apatitt. Han ble hodestups forelsket i Berthe Helene fra Bamble og de fikk en stor barneflokk, hvor Oscar var eldstemann.

Ut med tiggerspannet
Livet var ikke bare roser og liljer for Oscar. Rett som det var måtte han ut med tiggerspannet. Faren hadde et temperament som var helt ustyrlig, og stadig vanket det juling. Ikke minst hvis han kom hjem med tomt spann. Noe hjertelig forhold mellom far og sønn ble det derfor ikke.
(Saken fortsetter under bildet)

Borgherre1-Facebook

(LOKALHIATORIE: Forfatter og journalist Ivar Nefstad er klar med boka om Oscar Josefsen fra Bamble. Den inneholder morsomme anekdoter, men også historier om mobbing og vanskelig barndom.)
Vitser og gravkranser
Både Oscar og de andre i familien ettertraktede mobbeofre, noe som muligens kan forklare hvorfor alt ble som det ble. Oscar fikk seg strøjobber her og der, og begynte etter hvert som handelsmann. Han gikk rundt og solgte nåler og tråd til husmødrene, han bandt sopelimer og han laget gravkranser. Videre var han en mye benyttet foredragsholder over hele Østlands-området, nærmest en stand up-komiker som likte best emner av det lettlivede slaget.

Fullt av medaljer
De fleste var snille mot Oscar, og da boligen Josefsborg ble innviet i 1933 med stor ståhei var det naboer og andre bygdefolk som hadde bygget huset på dugnad. Innvielsen fant sted med stor jubalong i Losjelokalet på Valle og et tog som samlet flere mennesker enn på selveste 17. mai.

Kyss-meg-i-ræva-frakk”
Denne underlige skruen som stadig fikk skylden både for det ene og det andre trasket rundt i Bamble med flosshatt og ”kyss-meg-i-ræva-frakk”, svarte tøysko og et hvitt skjortebryst som var fullt av medaljer.
– Så utspekulert som Oscar kunne være måtte han nødvendigvis være intelligent, sa en av dem som sto ham nær. Det fortelles om barndom og oppvekst, arbeidsliv og fritid – og ikke minst om Josefsens forhold til ”tyskerane” under krigen. Boka er spekket med fornøyelige borgherre-historier og bilder både fra ungdomstid og alderdom. Ivar har jobbet i en årrekke som journalist i Varden og gir nå ut boka om bygge Josefsen på eget forlag.

 

Tekst: Astrid Borchgrevink Lund

Ett svar på “Spøkefugl og gledesspreder”

Morsomt. Jeg fant et brevkort Borgherren O. Josefsen sendte til den store vinprodusenten Mons Fuhr i Grimstad i 1925. Nå forstår jeg hvem han var. Så vidt jeg kan se, ville han holde foredrag om Grimstad Gartneri og Fuhr. Det ble neppe noe av det. Vet forfatteren noe mer?

PS: Jeg arbeider for tiden med en biografi om Mons Klingenberg Fuhr.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..