Kategorier
Arrangementer Nyheter

La ungdommene bestemme sjæl!

appelsinia litteraturfestival 002
TRO PÅ UNGDOMMEN: Wanda Voldner, Bjørn Sortland, Anne-Cathrine Straume og Jon Ewo diskuterte ungdomslitteratur i Ibsenhuset. Foto: Astrid Borchgrevink Lund.

For mange ungdommer kan bøker sammenlignes med en høytrykkspyler. En kul greie du kan ha det gøy med hvis du får den i handa, men egentlig ikke noe man trenger før man er førti og voksen.
Bjørn Sortland, forfatter.

I en paneldebatt underårets Appelsinia Litteraturfestival for barn og unge ble det spurt om hvordan det står til med ungdomslitteraturen her i landet. Anne-Cathrine Straume, bokekspert fra NRK, Wanda Voldner fra foreningen Les! og forfatter Bjørn Sortland prøvde å kartlegge og definere sammen med debattleder og forfatter Jon Ewo.

Vi ser stadig artikler om norske barnebøker og forfattere som gjør det bra med priser, salg og gode omtaler i både i Norden og Europa. En rekke krim- og skjønnlitterære forfattere hiver seg på bølgen og skriver bøker for unge. Er vi inne i en norsk gullalder for norske ungdomsbøker? –Nei, ikke egentlig, mente Sortland. Ungdom forvalter en enorm mengde medieinntrykk, bøker er bare en smal del av bildet. Musikk, filmer og ikke minst spill er en mye større greie enn bøker. Halo 5 ble lansert tidligere denne måneden. Spillet både koster og tjener inn mer en Pirates of the Carribean-filmene.

-Selv om det høres klisjefylt så er det alltid den gode historien som overlever, hevdet Anne-Cathrine Straume som selv etter tusenvis av leste bøker mener at «Brødrene Løvehjerte» av Astrid Lindgren fortsatt holder stand som fengende og eventyrlig bok.

-Når vi drar rundt på skolebesøk ønsker vi å gi ungdommen en innfallsport til litteraturen og opplevelsene som finnes i den, sa Wanda Voldner fra foreningen Les! Vi har som mål å gi dem muligheten, vise dem bøker som et alternativ.

-La dem bestemme sjæl. Vi må ikke sette i bås hva som er ungdomsbøker og hva som er voksenbøker, og vi kan ikke tvinge ungdom til å like noe, eller legge føringer for hvilke bøker som er viktige. De gjør som de vil uansett. Det hadde vært veldig kult om tenåringer slang rundt seg med referanser fra bøker på samme måte som de gjør fra tv-serier, men slik er det ikke.

-Det er jo vanskelig å spå fremover, men jeg tror vi vil få mange nye gode historier og bøker innenfor fantasy-sjangeren det neste tiåret, mente Straume.

Så det står vel ikke så galt til. I alle fall ikke for markedsavdelingene i forlagene som har definert ungdommer som lesere med stort betalingspotensiale.

Tekst: P. E. Andersen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..