Kategorier
Anmeldelser

Ikke noe å være redd for

trappen 2
TOMATBØNNER OG TRAPPEFRYKT: Skuespillerne Carl Henrik Ekblom og Kristian Grennes imponerer med få og små effekter i teaterstykket ‘Trappen’

«Jeg er så lei av tomatbønner og buljong, Oddi. Jeg vil ned trappen. Jeg vil til Costa Rica for å spise ananas.»

Oddi og Buljo bor i andre etasje. Der har de bodd lenge. En gang i uka kommer butikkbudet med nye forsyninger av tomatbønner og buljong. De holder seg der oppe. Oddi og Boljo vil ikke gå ned trappen. De tør ikke. For sist gang gikk det gæernt.

Dette er premissene i dramatiker Fredrik Brattbergs nye barneteaterstykke som hadde urpremiere på Ibsenhuset i Skien under Appelisinia Litteraturfestival for barn og unge. En foaje full av skoleelever fikk se skuespillerne Carl Henrik Ekblom og Kristian ‘Billy’ Grennes leke og boltre seg på små og ytterst farlige flater. Trinn for trinn tas publikum med inn til stykkets kjerne, det er ikke noe å være redd for. Små pek til en foreldregenerasjon som gjennom fornuftighetsregimer og overbeskyttelse skaper grobunn for frykt mer enn trygghet. Barn må få lov til å leke, få lov til å fantasere og drømme. Alt kan være farlig, skoleveier, biler, brødkniver og som for Oddi og Boljo; trapper. Stykket er enkelt i regi og form, og funker. Grennes og Ekblom gjør en fascinerende innsats som trappeboere. Sjetteklassingene blir stille og strekker seg med åpen munn, når Boljo vil sprenge seg ut av trygghetstyranniet og livredd forsøker seg ut på øverste trinn på den én meter høye trappen som fører til friheten og Costa Rica

Selv om uhell skjer, selv om vi slår oss eller havner i situasjoner som gjør vondt i livet. Enten vi er sjetteklassinger eller voksne, så er ‘Trappen’ en fin påminnelse på at om vi sklir litt er det bare å prøve igjen. Er du lei av tomatbønner og et hermetisk liv, hiv deg utpå. Det er ikke noe å være redd for.

Tekst og Foto: P. E. Andersen

 appelsinia

Appelsinia Litteraturfestival for Barn og unge

Trappen
Urpremiere Ibsenhuset, skien 25/09/14
Manus: Fredrik Brattberg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..