
Stortingspresident Olemic Thommesen buet til den russiske nasjonalsangen, men klappet da en representant for Norgesgruppen skrøt av selskapets samfunnsansvar og fikk mikrofonen før kulturminister Widvey åpnet årets Høstutstilling på Kunstnernes Hus i Oslo.
Tekst og foto: P. E. Andersen
Kunstnere står omkring med blomsterbuketter og diskuterer sine verker. Små performancestunt foregår blant publikum. Folk tar bilder, kommenterer, nikker eller rister på hodet. Vi tar en prat med en av de viktige bakkvinnene for utstillingen. Trude Lyng er mangeårig styremedlem i Norske Kunstforeninger, de siste tre årene også jurymedlem for utdelingen av Høstutstillingens debutantpris.
Vanskelig å bli antatt
-Utstillingen skaper alltid kontroversielle og uventede reaksjoner, sier Lyng. –Blest er alltid bra, men vi håper de utstilte kunstverkene skaper mer debatt enn selve åpningen.
-Det har vært veldig spennende å jobbe så i kjernen, og kjenne norsk samtidskunst på pulsen over tid. Den er levende og pulserende. Vi har overkant av 170 kunstforeninger rundt omkring i landet. I år har vi mottatt mer enn 2.200 søknader til Høstutstillingen, 82 kunstnere har kommet gjennom nåløyet til årets utstilling og 46 av disse er debutanter. I år var den tekniske kvaliteten på verkene spesielt høy. Å sitte i juryen for utdelingen av årets debutantpris er både prestisjefylt, krevende og lærerikt.
(artikkelen fortsetter under bildet)

Etablert debutant
-Kunstnernes uttrykk er sterke og mangfoldige. Årets prisvinner, Heidi Kennedy Skjerve er en godt etablert kunstner, men debutant i Høstutstilling-sammenheng. Hennes «Plan», en serie på åtte tusjtegninger skilte seg ut.
– Disse tilsynelatende små verkene med sin stramme og rigide form, har en tilstedeværelse og stofflighet som gjør at man aner noe bakenforliggende, sier Lyng til Litteraturgarasjen.
-Det er viktig at vi også får vist disse verkene utenfor Oslo mener Lyng som mange kjenner fra Galleri Osebro i Porsgrunn. I tillegg til pengepremien følger prisen, legger vi til rette for en landsomfattende turné i gallerier og kunstforeninger for debutantens verker. En slik pris blir ofte en døråpner og gir nye muligheter, sier Lyng.
Politisk profil
-Årets utstilling har en tydelig politisk profil. Folk får komme og vurdere selv, men jeg synes utstillingen er utfordrende og spennende. Det er mange som kan nevnes. Hovedprisvinner Svein Møxvolds videoarbeid REKONSTRUKSJON gjør inntrykk, jeg har sansen for Geir Ytterviks maleri RIMFROST. Det er mange sterke verker i år. Personlig vil jeg gjerne fremheve Mari Meen Halsøy fra Skien. Hun fikk årets Weidemann-stipend WOUNDS, tre tekstilverker formet som bombe- og kulehull fra husvegger i Beirut. Et sårt og gripende uttrykk.